Scroll to top

YES Summer Seminar

Ovaj vikend se na #YESSummerSeminar u Vlorë, Albaniji okupilo oko 50 sudionika iz više od 20 europskih zemalja na jednom od prvih postzoom (napokon uživo!) događaja nakon dugo vremena. Međunarodna tajnica i YES bureau member, Dajana Ivičić , te Antonija Lenić predstavljale su Forum mladih. Potaknute radom drugih organizacija i PES-a inspirirane su za neke nove planove u skoroj budućnosti! Dio Seminara je bio i susret s političkim predstavnicima Socijalističke partije Albanije od kojih su mogle čuti o velikom napretku Albanije, ali i o važnosti mladih u politici! Posljednji dan su imale priliku slušati Francesca Cerasani iz S&D-a o važnosti Konferencije o budućnosti Europe!

Dajana je sudjelovala u Students and Education networku, jer je obrazovanje jedno od gorućih pitanja u Hrvatskoj i Europi, te iako je središnja tema bila segregacija u obrazovanju, odnosno u kakvom su odnosu migrantska pitanja i obrazovanje dobiveni su mnogi dobri primjeri za klasno jednako obrazovanje. Uz to i primjeri za rješavanje problema segregacije u obrazovanju s kojima se i Hrvatska susreće u određenim dijelovima zemlje.

Antonija je sudjelovala u Queer networku gdje su se pokrivala teme vezane uz rod, rodna pitanja, pripadnike lgbtq zajednice i sve što na zajednicu potencijalno izravno ili neizravno ima utjecaj. Govorili su o nepravdi zasnovanoj na rodnoj podjeli u ekonomskim politikama, kakvu ulogu žena ima u istoj te su pokušali iznijeti zajednička rješenja za koja smatraju da mogu pomoći u savladavanju te nepravde. Uz to otvorili su jednu od glavnih tema lgbtq zajednice, a to je beskućništvo koje se događa kao posljedica izlaska iz ormara. Nakon čega su krenuli u izradu rezolucije gdje su objedinili svoje stavove, mišljenja, ideje i rješenja, što je i svrha ovog seminara.