Scroll to top

Vladi Andreja Plenkovića i dalje su važniji prošlost i ploče od sadašnjosti i mladih

Na 60. sjednici Vlade Republike Hrvatske održane 12. listopada 2016. godine pod točkom 12 donesen je Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o provedbi mjera Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine, za 2016. godinu.

Najvažniji dio zaključka koji sam po sebi govori koliko je ovoj Vladi RH zaista u praksi stalo do mladih je: „Od ukupno predviđenih 118 zadataka, za njih 89 određena je 2016. godina kao godina provedbe. Sukladno podacima iz Izvješća, tijekom 2016. godine provođena su 54 zadatka, dok je 12 djelomično provođeno te će se isti provoditi i u narednom razdoblju. Tijekom 2016. godine 23 od 89 zadataka nije provođeno te se predviđa kako će provedba uslijediti u narednom razdoblju.“

Iz ovako šturog zaključka mi, a ni šira javnost, nažalost, ne možemo dobiti informacije koja to 23 zadatka nisu uopće provedena u 2016. godini i kojih 12 je djelomično provedeno i zašto je tome tako. Stoga smo se obratili nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da nam sukladno Zakonu o pravu na pristup informacija dostavi gore navedene informacije te ćemo ih, nakon što ih dobijemo, uputiti i javnosti (u privitku šaljemo poslan upit).

Za Forum mladih SDP-a nedopustivo je da nositelji u provedbi ovih zadataka i mjera nisu iste i proveli, a što su Nacionalnim programom za mlade dužni činiti te je i ovo, nažalost, još jedan od niza pokazatelja kako državne i javne institucije i ustanove rade za mlade i s mladima. Vladu RH smatramo posebno odgovornom jer je njezina dužnost ukazivati ostalim provoditeljima zadataka na njihove dužnosti pogotovo kad je u pitanju ranjiva skupina kao što su, nažalost, postali mladi. Generalno Vlada RH i ministarstva imaju problem s nepoštivanjem vlastitih strateških dokumenata bez obzira o kojem dijelu populacije se radi. Vrlo često ste naglašavali koliko su vam mladi važni i da smo vaša budućnost, a niste u stanju do kraja provesti osnovni strateški dokument za mlade. Kako onda očekujete da vam mladi više vjeruju i da se nadaju ikakvim dodatnim mjerama za poboljšanje našeg položaja, osim toliko često izgovorenim floskulama.

Nedavno, 11. rujna 2017. godine, priopćenjem smo ukazali i na činjenicu da je članicama i članovima Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske mandat istekao u srpnju ove godine, a da je tek prije dva dana (11.10.) nadležno Ministarstvo raspisalo Javni poziv i to za 7 članova/članica iz reda udruga mladih i za mlade. Taj isti Savjet, dok je postojao, nije se sastao od travnja 2016. godine što je također pokazatelj kako se Andrej Plenković, njegova Vlada i nadležno ministarstvo brinu za mlade. Zato ćemo i sada ponoviti ono što smo i tada napisali:

HDZ je u svojoj predizbornoj kampanji bio fokusiran na mlade, čak je postojao i slogan „Biraj bolju budućnost“. Međutim, tu je sve stalo. Na jednom snimljenom promotivnom videu, nekoliko rečenica naučenih napamet i pokojem pamfletu. A bez dubljeg promišljanja i planiranja koraka za bolju budućnost svih nas koji tu budućnost želimo krojiti upravo u Hrvatskoj.

Gospodin Plenković postao je predsjednik Vlade RH, a od tada ne samo da ne možemo birati bolju budućnost u Hrvatskoj, nego nemamo ni sadašnjost. Nemamo je jer ona pripada pločama, ustašama i partizanima, Vijeću za suočavanje s prošlošću i neprestanim vraćanjem u neke godine koje su davno iza nas. Premijer Plenković nas je zaboravio čak i u vidu zakonske obveze – Savjeta za mlade Vlade RH. Pitamo se gdje je sad Mladež HDZ-a i oni koji su zajedno s predsjednikom Vlade Plenkovićem bili u videu i obećavali bolju budućnost mladima? Zašto svog predsjednika stranke i sadašnjeg predsjednika Vlade RH ne upozore da krši uredbe i odluke Vlade RH i Sabora i ne ispunjava svoje zakonske obveze? Nekolicina mladih ljudi koji su na društvenim mrežama ili uživo kritizirali vladajuću stranku i predsjednika Vlade, dobivali su prekršajne prijave, a predsjednik Vlade je rekao – zakon se mora provoditi. Pitamo se tko će sankcionirati predsjednika Vlade kada on ne provodi zakon, odluke i uredbe?

 

Biljana Gaća, mag.pol.
predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske

Upit MDOMSP