Scroll to top

Uzmi osmijeh za toleranciju

U petak, 16. studenog 2011. godine, FM ŽO SDP-a Osječko-baranjske županije održao je akciju ”Uzmi osmijeh za toleranciju” povodom Međunarodnog dana tolerancije. U prijepodnevnim satima forumaši i forumašice su u Belišću, Osijeku, Belom Manastiru, Đakovu, Vladislavcima, Čepinu i Donjem Miholjcu dijelili prigodne letke i u formi akcionizma istaknuli značenje tolerancije, nenasilja i poštivanja različitosti.

Prema UNESCO-voj definiciji tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija nije samo moralna dužnost, već politički i pravni preduvjet za razvoj kulture mira i modernog društva.

Svatko od nas je različit, jedinstven na svoj način. Na temelju različitog odgoja i obrazovanja te na temelju različitih informacija kojima smo izloženi tijekom života stvaraju se naša uvjerenja, stavovi ili stereotipi. Odgoj za nenasilje i toleranciju treba početi od prvog dana života svakog živog bića i osnovna je zadaća svakog pojedinca. Prvi korak u prihvaćanju različitosti je upravo tolerancija. Poštovanje drugog i drukčijeg je uvjet poštovanja vlastitog dostojanstva. Tolerancija ne znači žrtvovanje vlastite baštine i vjerovanja već upravo suprotno – tolerantne osobe ponosno stoje iza svojih vjerovanja, dok uvažavaju i cijene razlike kod drugih.

Nasilje, netolerancija i loši odnosi na svim razinama društva eskalirali su najviše u posljednjih par godina, a osobito među mladima. Ovom akcijom želimo podići svijest o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu, promicati toleranciju u svojoj okolini te ukazati na važnost učenja mladih toleranciji i življenju u / s različitosti.