Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Tribina “Zakon o poticanju zapošljavanja”

Na Dan grada Đakova, 8. svibnja 2012.g. s početkom u 19h u organizaciji Foruma mladih SDP-a Đakovo i Savjeta mladih Grada Đakova održala se tribina “Zakon o poticanju zapošljavanja” na kojoj je gostovao Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Tribina je privukla stotinjak nezaposlenih visokoobrazovanih mladih kao i skupinu poduzetnika i obrtnika. Mlade je zanimalo kako do radnog mjesta ili barem prilike za stažiranje, a poduzetnike kako ih država kani stimulirati.

Godinama je Hrvatska bila ”trgovačka zemlja”. Samo smo uvozili, a ništa proizvodili, država je živjela od carine i PDV-a, postala preskupa i zadužila se za naše praunuke! Zato sada postavljamo temelje rasta i gospodarskog oporavka, ocijenio je Ministar Mrsić. U tom je kontekstu i mjera privremenog zapošljavanja bez zasnivanja radnoga odnosa, čime Vlada mladima želi dati prilika za upis jednogodišnjeg staža u radne knjižice i prvo radno iskustvo u struci, uz isplatu 1.600 kuna mjesečno.

Ova je mjera usmjerena isključivo na visoku stručnu spremu te završene obrtnike i koncentrirana na oko 10.000 ljudi u cijeloj Hrvatskoj, rekao je ministar, dodajući da su prva iskustva poslodavaca i pripravnika pozitivna, i da nema nikakvih ”Mrsićevih volontera”, kako su to isprva, ne čitajući pravilno Zakon, tumačili sindikati.