Scroll to top

Suradnja FM SDP Hrvatske i Crne Gore

Proteklog vikenda imali smo prilike ugostiti predsjednicu Foruma mladih SDP Crne Gore i državnu sekretarku u Ministarstvu sporta i mladih Crne Gore Aminu Cikotić.

U dvodnevnom posjetu Hrvatskoj imali smo prilike razgovarati o aktualnim političkim zbivanjima u obje zemlje te istaknuti pozitivne primjere dobre prakse u Hrvatskoj i Crnoj Gori u pogledu djelovanja Foruma i politika za mlade. Također, razmijenili smo dosadašnja iskustva u pogledu rada naših Foruma mladih SDP-a i uvidjeli perspektivu buduće suradnje.

Prvi dan smo razgovarali o problematici menstrualnog siromaštva te prezentirali na koji način je Forum mladih SDP-a inicirao uvođenje besplatnih higijenskih uložaka počevši od lokalne i regionalne razine. Potpredsjednik Karlo Vedak iznio je analizu stanja u Hrvatskoj u pogledu menstrualnog siromaštva i politika za suzbijanje tog problema, a Glavna tajnica Marija Jagečić i predsjednik Lovro Lukavečki prezentirali su način implementacije besplatnih higijenskih uložaka u škole na području Grada Varaždina i Krapinsko-zagorske županije. Problem menstrualnog siromaštva je nešto na čemu kolegica Cikotić intenzivno radi u sklopu uloge državne sekretarke te smo imali prilike razgovarati o toj problematici iz aspekta Hrvatske i Crne Gore.

U sklopu posjeta posjetili smo Hrvatski sabor u kojem su nas ugostili potpredsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk, stručni suradnik i bivši forumaš Matej Mišić te Međunarodna tajnica Foruma mladih SDP Hrvatske Dajana Ivičić. Tom prilikom predstavili smo djelovanje SDP-a u Saboru, naše inicijative te razmijenili iskustva.

U konačnici, zajedno s Mrežom mladih Hrvatske predstavili smo stanje u sektoru mladih u Hrvatskoj i razgovarali o našoj borbi za donošenje novog Nacionalnog programa za mlade koji HDZ nije u stanju donijeti već punih pet godina! Kolegica Cikotić trenutno u sklopu ministarstva radi na novoj strategiji za mlade i zakona o mladima te u tom segmentu smo razmijenili vrijedne informacije koje će nam koristiti za daljnje djelovanje.