Scroll to top

Predsjednici Savjeta mladih Splita i Rijeke o Zakonu o savjetima mladih: To je vrijeđanje zdrave pameti!

HDZ je ponovo, po tko zna koji puta, pokazao kako se brine o svojoj Mladeži. Naime, nakon javnog savjetovanja u središte javnosti došao je novi famozni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o savjetima mladih koji je izradio Središnji državni ured za demografiju i mlade na čelu sa HDZ-ovom Željkom Josić.

Nakon što im je trebalo gotovo 6 godina da konačno donesu Nacionalni program za mlade, a koji smo već kritizirali zbog izostanka važnih tema za mlade, sada su predložili novi Zakon o savjetima mladih koji uvodi novine koje su nepotrebne, štetne i duboko politički obojene. O novom prijedlogu izmjena i dopuna razgovarali smo s predsjednicima Savjeta mladih dvaju od četiri najveća grada u Hrvatskoj – Splitom i Rijekom.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Splita, Rafaela Matić, ističe kako je prijedlog izmjena i dopuna koji predlaže Središnji državni ured problematičan u samom proceduralnom smislu.

  • Osim što su je famozna radna skupina za izradu ovog prijedloga radila u nekoj teškoj konspiraciji, bez da su uključeni svi relevantni predstavnici mladih poput Mreže mladih Hrvatske, oni su doveli u pitanje legitimnost samog procesa jer su nakon što su prvotno odbili određene prijedloge, kasnije to prihvatili i ubacili u konačne izmjene i dopune Zakona. – kaže predsjednica Savjeta mladih Grada Splita Rafaela Matić.

Matić se dotaknula Izvještaja s javnog savjetovanja 28. veljače kojeg je objavio Središnji državni ured, a kojeg su kasnije uklonili s weba.

  • Ne samo da su napravili „salto mortale“ i prihvatili prijedloge poput Savjeta mladih Republike Hrvatske, kojeg su vrlo argumentirano u prvom Izvještaju odbili, nego su onda kukavički taj Izvještaj uklonili i postavili novi u kojem sve prihvaćaju. Takvo ponašanje je ne samo proceduralno duboko upitno, nego nekorektno prema svima nama. To je vrijeđanje zdrave pameti. – ističe predsjednica Rafaela Matić.

Predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković slaže se s kolegicom iz Splita te ističe kako sve upućuje na snažno pogodovanje određenoj političkoj opciji.

  • Procedura je očito prekršena, ali još više je zabrinjavajuće to što je osnovni motiv za takav „salto mortale“ bio politički pritisak koji je došao očito iz mladeži vladajuće stranke. Naime, jedini prijedlozi koji su prvo odbijeni, a zatim prihvaćeni su oni od Mladeži HDZ-a. – naglašava predsjednik Čanković.

Čanković dovodi u pitanje i smisao najspornijeg prijedloga koji se našao u novim izmjenama – Savjeta mladih Republike Hrvatske.

  • Mi kao gradski savjet mladih sudjelujemo u različitim neformalnim koordinacijama i kontinuirano se povezujemo s drugim savjetima mladih. Ne vidim nikakav smisao da se pokraj svega toga, a dodatno i Savjeta za mlade Vlade RH koji postoji, formira neko novo tijelo koje onako kako je predstavljeno može ozbiljno narušavati autonomiju lokalnih savjeta mladih. – ističe Čanković.

Oboje se slažu kako je nepotrebno i štetno formirati takav famozni nacionalni savjet mladih koji bi se punio HDZ-ovim članovima iz županijskih savjeta mladih.

  • Jedinice lokalne i regionalne samouprave same putem svojih predstavničkih tijela biraju članove savjeta mladih te ne vidimo potrebu da se formira neko nadtijelo koje bi onda koordiniralo ili nadziralo lokalne savjete mladih. Općine, gradovi i županije imaju ustavno zagarantiranu autonomiju i ovo bi bilo zadiranje njihovu autonomiju što je nama potpuno nedopustivo. – zaključuju Čanković i Matić.

Zakon o savjetima mladih na kraju je ipak usvojen, a HDZ je ponovo pokazao da ne mari da demokraciju, proceduru, a još manje za mlade. No, mi nećemo odustati, nastavljamo borbu za bolje i pravednije društvo, a da bismo to ostvarili moramo maknuti HDZ s vlasti.