Scroll to top

Podrška inicijativi studentica i studenata Hrvatskih studija

Drage studentice i studenti, profesorice i profesori, drage znanstvene novakinje i novaci te sve ostale zaposlenice i zaposlenici Hrvatskih studija, ovim putem primite punu podršku Foruma mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske u borbi protiv ukidanja studija filozofije na vašem fakultetu.

Osim same odluke o ukidanju studija filozofije, sramotan je i način na koji je odluka donesena. Najoštrije osuđujemo donošenje bilo kakvih odluka o budućnosti studentica i studenata, studija, fakulteta i sveučilišta bez sudjelovanja studentica i studenata. Kroz povijest su najčešće upravo studentice i studenti bili ti koji su nosili barjak demokracije po cijeloj Europi i upravo zbog toga bi trebalo biti nezamislivo da se u demokratskom društvu odluke donose na takav način.

Nadalje, budući da je Stručno povjerenstvo za reakreditiranje Hrvatskih studija izrazito pozitivno ocijenilo Fakultet, smatramo da je ukidanje studija filozofije na HS-u čin zastrašivanja svih onih koji misle drugačije od trenutnih hrvatskih vlasti jer je ukinut studij na kojem su zaposleni profesori koji su prijavili ministra Barišića za plagijat. Čini nam se da se radi o obračunu s neistomišljenicima kakvom nema mjesta u slobodnoj i demokratskoj državi.

Također, značajno je to da se u posljednje vrijeme prilikom rasprava o ulaganju u visoko školstvo govori o potrebi za jačanjem studija iz STEM područja. Mi se s time slažemo, ali mislimo da se do toga ne dolazi preko leđa sadašnjih i budućih studentica i studenata društvenih i humanističkih znanosti koji su itekako potrebni za razvoj društva. Razvoj STEM područja mora ići ruku pod ruku s razvojem svih područja visokog školstva – većim ulaganjem u znanost i visoko obrazovanje. Naša trenutna ulaganja su daleko ispod europskog prosjeka, a umjesto da se ta ulaganja povećavaju, poništavaju se demokratski dosezi Republike Hrvatske. Umjesto u visoko školstvo, Vlada RH ulaže u zastrašivanje – nedopustivo!

Kolegice i kolege, ovakvi potezi narušavaju kvalitetu naših studija i razaraju demokratske standarde, a vaša sloga je dokaz da ste na pravoj strani povijesti. Mi, članice i članovi Foruma mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske, vašu borbu smatramo našom zajedničkom borbom.

Uz vas smo.

No pasarán!

Forum mladih SDP-a Hrvatske