Scroll to top

Performans Foruma mladih u Šibeniku izazvao reakciju lokalnog HDZ-a

Prigodom otvaranja zgrade Tehničke i Industrijsko obrtničke škole u Šibeniku, Forum mladih GO SDP-a Šibenik  izveo je performans na Trgu Dražena Petrovića (preko puta Tehničke škole). Sasvim očekivano, performans je izazvao reakciju lokalnog HDZ, koji je odmah sazvao, kako je to već uobičajeno u posljednje vrijeme, konferenciju za medije na kojoj su ponovo pokušali obmanutu javnost. Osjećajući potrebu da javnosti ponude pravu istinu, umjesto neistina izrečenih na HDZ-ovoj konferenciji, mladi su uputili priopćenje za medije koje donosimo u cijelosti, a potpisuje ga predsjednik Foruma Luka Nikpalj.

„Forum mladih SDP-a Šibenik je, u ponedjeljak 12. rujna, održao performans na Trgu Dražena Petrovića kojim smo građanima odlučili skrenuti pažnju na dnevno politička događanja u Hrvatskoj, odnosno na predizbornu kampanju HDZ-a koja se vodi otvaranjem projekata, radova, manifestacija, sajmova, branja jabuka i festivala…

Projekt srednjoškolskog centra Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole, koji je ministar Fuchs svečano otvorio u ponedjeljak, u potpunosti podržavamo. Smatramo kako je gotovo svaka kuna investirana u Šibenik i Šibensko-kninsku županiju itekako dobro došla, pogotovo ako se radi o krucijalnim pitanjima poput obrazovanja.

No, naše je mišljenje kako predsjednica Vlade koristi svaku priliku i svečanost za vlastitu samopromociju. Nakon našeg performansa, kojim smo pozvali građane da otvore oči i uvide gdje nas je svojim „radom“ dovela aktualna Vlada, u središnjici HDZ-a u Šibeniku održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik GO HDZ Šibenik Tomislav Ninić te predsjednik HDZ Šibensko-kninske žipanije Ante Rakić.

Inače naš način djelovanja ne podrazumijeva prepucavanje press konferencijama, zasipanje medija raznim komentarima i mišljenjima, no ovog puta odlučili smo reagirati priopćenjem. Prije svega zbog činjenice da su se na toj press konferenciji iznijele neistine i obmane javnosti.

Gospodin Ante Rakić spomenuo je kako Forum mladih SDP-a Šibenik nije imao dozvolu za štand koji je bio postavljen na javnoj površini te nas zbog toga nazvao kaubojima. Usporedba s kaubojima nikako nam nije jasna, pogotovo kada svjedočimo kako se u medijima svakoga dana može vidjeti u kojoj stranci vlada „divlji zapad“. U zadnje vrijeme se spominje i „osvetnik Zorro“…

No, što se tiče dozvole za korištenje javne površine, smatramo kako bi gospodin Rakić, kao gradski vijećnik Grada Šibenika, te gospodin Tomislav Ninić, koji je na žalost građana Šibenika obnašao dužnost u izvršnoj vlasti Grada, trebali poznavati Pravilnik o korištenju javne površine. Naime, tim dokumentom je uređeno kako u slučaju korištenja javne površine manje od metra kvadratnog, dozvola za korištenje nije potrebna.  Police koje smo postavili na performansu (a ne  štand) nisu imale toliku površinu pa dozvolu nismo ni trebali.

Ostalo rečeno, kao i uvijek do sada, bile su standardne obmane za javnost koje redovito možemo čuti od HDZ-ovih dužnosnika. S obzirom kako je sutra, 15. rujna, Međunarodni dan demokracije, pozivamo ih da već jednom prestanu obmanjivati građane raznim neistinama i političkim podmetanjima, jer ukoliko su zaboravili, podsjećamo:

„Demokracija je temeljno pravo državljana i građana koje se treba ostvarivati pod uvjetima slobode, jednakosti, transparentnosti i odgovornosti, s dužnim poštovanjem pluralnosti stavova i u interesu cijelog društva. Ona također osigurava jednakopravnu participaciju svih državljana u političkom procesu, posebno kod pitanja koji se tiču javnih interesa te uključuje i maksimalnu informiranost građana, kao i davanje povjerenja i odgovornosti određenim osobama u određenim područjima ljudskog djelovanja.“

[nggallery id=49]