Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Obilježen Dan oslobođenja Rijeke

Povodom obilježavanja 3. maja – Dana oslobođenja Rijeke, Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke isticanjem dvije jednostavne poruke na riječkome Korzu i ispred Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca obilježila je navedeni dan i odala počast svim žrtvama palima za oslobođenje ovoga grada i regije.

Poruka “Rijeka tolerancije od 3. V. 1945.” govori o multikulturalnosti Rijeke i desetljećima suživota različitih nacionalnih i vjerskih skupina na jednom prostoru, što je svakako jedna od najpozitivnijih tekovina suvremene riječke povijesti. U današnje vrijeme mnogi politički faktori u Republici Hrvatskoj javno zagovaraju povijesni revizionizam i blate sjećanje na one koji su dali svoje živote za oslobođenje našega kraja i naše zemlje. Svaki zločin koji se dogodio u 2. svjetskom ratu treba podjednako osuditi, međutim nikako se ne smije zaboraviti da su ideologije nacizma i fašizma bile zločinačke u svojim temeljima i zato porukom “Rijeka se ne srami 3. V. 1945.” želimo poručiti da smo ponosni na sve one koji su svojom žrtvom doprinjeli oslobođenju našega grada te da će dok je nas uspomena na njih uvijek biti živa, pa i usprkos nastojanjima nekih da tu uspomenu okaljaju.

Riječki Forum mladih SDP nastavit će i dalje s ponosom promicati ideje tolerancije, demokracije i antifašizma kao temeljnih vrijednosti današnje Hrvatske. Također, cilj naše današnje i budućih akcija biti će upravo podizanje svijesti, znanja, i informiranosti naših sugrađana i sugrađanki vezano uz povijest ovoga grada, kao i očuvanje sjećanja na važnost današnjega dana – Dana oslobođenja Rijeke.