Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Obilježavanje 8. Marta: Međunarodnog dana žena u Donjoj Stubici

Donja Stubica, 09. ožujak 2013. – Zajedničkom suradnjom Forum mladih SDP Donja Stubica i Foruma žena Donja Stubica, organizirano je obilježavanje 8. Marta, Međunarodnog dana žena

Ideja za potrebom obilježavanja borbe žena za jednakost seže u turbulentno razdoblje s početka 20. st. Žene su tijekom prethodnog razdoblja ekonomski i politički bile podređene muškim interesima, no u radničkoj klasi gdje je ionako prevladavao najniži životni standard žene su i dalje imale niže nadnice te znatno lošije radne uvjete od svojih muških kolega. Stoga ni ne čudi da je pokret za prava žena usko vezan uz socijalističke pokrete te su prve iskre buknule upravo iz ženskih tvornica. Tako su 8. ožujka 1857. godine radnice u tekstilnoj industriji grada New Yorka kroz povorku prosvjedovale tražeći poboljšanje radnih uvjeta, bolje nadnice te jednaka prava radnika i radnica. Marš je zaustavila policija i mnoge su žene prilikom uhićivanja stradale. Zbog sličnih razloga, istog datuma 1908. godine socijalistice Sjedinjenih Američkih država organizirale su povorke tisuća žena i tako obilježile prvi dan žena. Ovaj događaj biti će inspiracija za uvođenje i obilježavanje međunarodnog dana žena nedugo potom. Protekom vremena mijenjao se odnos spram žena i sam status žena u društvu, no još uvijek ima itekako mnogo problema u kojima se žene nalaze i za koje će trebati još mnogo truda da se iskorijene. Na tom putu svakako svoj doprinos daju udruženja poput Socijaldemokratskih foruma žena.

Tim povodom je u subotu u Donjoj Stubici obilježen Međunarodni dan žena u organizaciji Foruma žena i Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a. Žene su kao i uvijek bile oduševljene karanfilima, a simbolika je prenesena i paprenjacima ispisanim porukama “Pola neba pola zemlje pola moći”. Ženama su ujedno upućeni informativni letci pod nazivom “Žene odazovite se” kojim se nastoji popularizirati ženski politički aktivizam. Kako bi se izbjegla ljubomora od strane muške populacije dijeljeno je kuhano vino, a za najmanje su bili spremni crveni baloni.

Članovi FM SDP-a Donja Stubica i FŽ SDP-a Donja Stubica poručili su:

„U stvaranju pravednijeg društva moramo sudjelovati svi, a bonus je, pri tome uživati.!“