Scroll to top

NASILJE NAD ŽENAMA NIJE INTERNA STVAR, NEGO OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama više je od samo simboličnog dana. Danas su žene i dalje izložene različitim vrstama nasilja.

Iako smo već duboko u 21. stoljeću, žena je i dalje diskriminirana i nad njom se vrši nasilje. Pri razgovoru za posao žena je i dalje izložena intimnim pitanjima – je li udana, misli li zasnovati obitelj, koje je seksualne orijentacije – što je protivno zakonskim rješenjima Republike Hrvatske. Svjedoci smo slučajeva kad nakon porodiljnog dopusta žena izgubi svoje radno mjesto. Postoje slučajevi kad poslodavci ne omogućuju radnici da ode s posla na poziv škole jer joj se dijete razboljelo. Povrh svega, žena i dalje nije plaćena jednako kao muškarac za isti posao.

Kao mladi socijaldemokrati i socijaldemokratkinje osuđujemo negativnu praksu i ovakav odnos prema ženama te pozivamo nadležne da zaštite Ustavom zagarantirani položaj žene kao jednakopravne članice društva koja ima pravo na izbor i dostojanstvo.

Umjesto pružanja pozitivnog primjera, Hrvatska demokratska zajednica, odugovlačenjem s ratifikacijom Istanbulske konvencije i izostankom osude i sankcije požeško-slavonskog Župana podržava nasilje, diskriminaciju i nejednakopravan tretman žena u Hrvatskoj. Takve poteze vladajuće većine Forum mladih SDP-a Hrvatske oštro osuđuje i performansom ukazuje na postupke Vlade RH koja nasilje nad ženama NE VIDI, NE ČUJE i o njemu NE GOVORI.
Forum mladih SDP-a Hrvatske