Scroll to top

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas, 27. siječnja 2015. godine, obilježava se sedamdeseta obljetnica oslobođenja zatočenika iz koncentracijskog logora Auschwitz, obilježava se Dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan na koji se s posebnim pijetetom i tugom sjećamo šest milijuna nevino stradalih žrtava fašističkih i nacističkih režima tijekom II. Svjetskog rata.

Dana 27. siječnja 1945. godine vojnici Crvene armije su ušli u najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, tzv. logor smrti i zatekli jeziva svjedočanstva masovnih smaknuća Židova, Roma i ostalih ratnih zarobljenika. U njega je deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi, a oslobođeno ih je svega 7500.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježvanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. U razdoblju od 1940. do 1945. godine samo u Auschwitzu ubijeno je gotovo milijun i pol muškaraca, žena i djece, a ukupan broj ubijenih Židova kreće se između 5 i 6 milijuna. Ubijene su i stotine tisuća Roma, homoseksualaca, invalidnih osoba i protivnika nacističkog režima. Holokaust predstavlja zločin protiv čovječnosti bez presedana u ljudskoj povijesti, s ciljem potpunog uništenja židovske populacije u Europi. Holokaust nije tragedija samo jednog naroda, već cijelog čovječanstva i onda kada više ne bude živih svjedoka toga vremena, mi smo ti koji na njihove priče moramo nastavljati podsjećati i s posebnom tugom i pijetetom sjetiti se nevino stradalih ljudi, žrtvi zločinačkog projekta potaknutog razvojem nacističke rasne i genocidne ideologije i politike. Forum mladih SDP-a Vinkovci je u znak sjećanja na žrtve holokausta pustio niz svijeća da pluta na rijeci Bosut, šaljući time poruku mira, slobode, jednakosti, solidarnosti, poštivanja različitosti i prava na izbor svakog čovjeka. Šaljemo jasnu poruku da među nama svima ne smije biti mjesta fašizmu, rasizmu i ksenofobiji, a sve s nadom da se nikada više u svijetu ne ponovi ni približan zločin kao što je bio holokaust.