Scroll to top

Lovrinović (SDP): “I 50% sufinanciranja studentskih pokaza za prigradska naselja bio bi napredak u odnosu što imamo sad, a to je ništa!”

Nebriga o studentima Zadarske županije koji studiraju na zadarskom Sveučilištu tema je koju su mladi iz zadarskog SDP-a ponovno problematizirali na današnjoj konferenciji za medije. Zapravo, to je tema koju su pokrenuli prije godinu i pol dana kada su poslali upit Liburniji kako bi doznali koje općine sufinanciraju studentske pokaze za prigradska naselja.

– Odgovor koji smo dobili prije godinu i pol dana glasio je da niti jedna općina unutar Zadarska županije, izuzev otoka, ne sufinancira takav pokaz, osim Općine Vrsi. Ponovno smo željeli vidjeti je li se išta promijenilo. Međutim, jedino što se promijenile jesu cijene. Opet smo poslali isti upit Liburniji i ovog puta odgovor je bio drugačiji, malo začuđujući, gdje su oni rekli da niti jedna općina više ne sufinancira takve pokaze što je nama bilo dosta interesantno obzirom da su Vrsi financirali pa sad Liburnija kaže da ne financira nitko. Poslali smo mailove brojnim općinama da vidimo je li to zaista tako. Općina Vrsi tvrdi da i dalje stopostotno sufinancira te iste studentske prigradske pokaze i čak su nas uputili na svoju web stranicu gdje govore da potpisuju ugovor s Liburnijom. Postavlja se pitanje kako dvije institucije koje međusobno surađuju daju oprečne odgovore, pitao se na današnjoj konferenciji Sandro Lovrinović, predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije.

S druge strane, Općina Starigrad također im je tvrdila da sufinancira takve pokaze zajedno s državom i Zadarskom županijom.

– Međutim, kada smo analizirali proračun Općine Starigrad za ovu godinu i dio vezan za stipendije za studente i učenike, toga nema nigdje. Također nema nigdje ni poziva studentima da se uključe u sufinanciranje takvih pokaza što je opet dosta interesantno jer kako je moguće da imamo tri institucije koje sve daju različite odgovore, navodi dalje Lovrinović.

– Prema podacima Sveučilišta u Zadru, gotovo je 500 studenata Zadarske županije su redovni studenti. Moramo znati da nemaju svi studenti mogućnost da iznajme stan u Zadru, možda ne samo zbog financijskih problema već moguće i zbog toga što jednostavno vas u Zadru već 1. svibnja tjeraju van radi sezone. Tako da taj prigradski prijevoz je jedino što može te studente povezati da obavljaju svoje najosnovnije akademske dužnosti i da samim time u skoroj budućnosti postanu akademski građani koji svojim znanjem mogu djelovati u Zadarskoj županiji. Međutim, niti to gotovo sve općine nisu u stanju omogućiti našim studentima, a to ne samo da je mjera za studente već je to i demografska mjera da se te ljude zadrži u našoj županiji, pogotovo kao akademske građane, rezolutan je mladi SDP-ovac.

Također je ponudio i usporedbu cijena prigradskih pokaza iz 5. travnja 2021. i 28. veljače 2023., iz koje je evidentno da su cijene poprilično narasle.

Jedine mjere koje općine rade za studente, osim Vrsi, su mjere stipendije.

– Žalosno je da u Hrvatskoj 2023.  jedina mjera koje bude je ta mjera za stipendije. Čak i kada dobijete stipendiju, ako je i dobijete, gotovo vam 100 posto te stipendije mora izaći za te pokaze, navodi Lovrinović.

Kao dodatan problem ističe i vozni red tih autobusa, zbog čega studentima koji žive izvan samog grada treba jako puno vremena da obave sve svoje studentske obveze.

– Forum mladih SDP-a Zadarske županije izlazi s konkretnim prijedlogom, a to je da se općine i gradovi unutar Zadarske županije, izuzev otoka jer oni imaju drugi način sufinanciranja, pridruže inicijativi i da u 100-postotnom dijelu sufinanciraju takve pokaze za svoje studente. Hoće li oni to raditi 50 posto iz općine, 50 posto iz Županije, hoće li uključivati državu, to nama zaista nije bitno. Bitno je da se taj teret ne osjeti na leđima studenata i njihovih obitelji. Mi kao Forum mladih bi pozdravili svaku mjeru, makar da se sufinancira 50 posto, pa da 50 posto i dalje sufinanciraju studenti i obitelji, i to je nekakav napredak za razliku od onog što imamo danas, a to je da nemamo apsolutno ništa, osim povećanja cijena, zaključio je Lovrinović na kraju.

Preuzeto s https://www.antenazadar.hr/clanak/2023/03/lovrinovic-sdp-i-50-sufinanciranja-studentskih-pokaza-za-prigradska-naselja-bio-bi-napredak-u-odnosu-sto-imamo-sad-a-to-je-nista/?fbclid=IwAR3bIqBnrzHnyOtDGdBfwx_MuO5EZVz4BZ_ebaE7UBftlEsPCLCuNi9h-hk