Scroll to top

Izaslanstvo Foruma mladih SDP Hrvatske odalo počast Prvom partizanskom odredu

Forum mladih SDP-a Hrvatske odao je počast Prvom partizanskom odredu povodom 22. lipnja, Dana antifašističke borbe koji je bio obilježen u znaku 70. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 66. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Svečanost se održala kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovici pokraj Siska. Antifašističkim borcima, antifašistima, svim sudionicima svečanosti obratio se predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, predsjednik SABA RH Ratko Maričić, predstavnik zemalja antifašističke koalicije veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

“Povijest i činjenice su jasne. Časna skupina ovdje je ustala protiv najvećeg zla u povijesti. Velik dio Hrvata ali i Srba i Bošnjaka i drugih naroda, ovdje su rekli ne okupaciji, ne izdaji. Malobrojni narod je ustao protiv velikog okupatora predvođen partizanskim pokretom na čelu s Josipom Brozom Titom. Učinili su sve da pobijedi pravda i ljudskost. Porazili su okupatora, četnike i ustaše i spasili obraz Hrvatskoj”, rekao je predsjednik RH

“u Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, kolijevku svjetskog antifašističkog pokreta izraslog iz Prvog partizanskog odreda! Dok su u porobljenoj i ratom zahvaćanoj Europi tada zakoni šutjeli, a čitave države i narodi padali u ropstvo agresora u jednoj od najružnijih i najsurovijih epizoda barbarstva koju je civilizacija ikada doživjela, vi ste progovarali srcem, nadom, hrabrošću i željom za slobodom ali ste progovarali i oružjem, naravno, jer protiv sile se ne ide milom! Vi ste primjer snage i heroizma jer ste se borili za slobodu, mir i društvo ljudskih prava. Upravo vi, dragi antifašistički borci i antifašisti, kao 1941. godine, tako ste i danas naša moralna vertikala. Stvarali ste budućnost kao prostor jednakih mogućnosti za sve, i kao prostor naše današnje slobode.”, poručila je županica Lovrić Merzel okupljenim antifašistima i borcima Narodnooslobodilačke borbe.

Delegaciju Foruma mladih SDP-a Hrvatske predvodili su član Predsjedništva FM SDPH Sven Fabijančić, tajnik FM SDP Hrvatske Marko Krička i predsjednik FM SDP Sisačko-moslavačke županije Miroslav vuksanović.