Scroll to top

IUSY (International Union of Socialist Youth) WORLD COUNCIL 2015.

U Armeniji, točnije u gradu Erevanu od 7. – 10 svibnja. 2015. održan je IUSY (International Union of Socialist Youth) WORLD COUNCIL 2015 s porukom „Jednak svijet je moguć“.
Vijeću je prisustvovalo 160 delegata iz 60 zemalja, a Forum mladih SDP-a Hrvatske predstavljao je Drago Tomašić, potpredsjednik organizacije.
Među ostalim na Vijeću su se usvajale rezolucije kojima su se definirali stavovi IUSY-a. Rezolucija posebno važna po domaćine je rezolucija o 100. obljetnici armenskog genocida. Rezolucija koja je jednoglasno usvojena 09. svibnja osuđuje poricanje genocida i traži pravdu za zločin. 
Rezolucija, koju je predložen od strane AYF (Armenian Youth Federation ) navodi da IUSY podržava “borbu armenskog naroda za priznanje armenskog genocida pozivom da Turska odmah započne proces otklanjanja posljedica armenskog genocida i inicira proces vraćanja prava Armencima.” Također donosi stav IUSY-a kako je ovo jedini pouzdan put do pomirenja dviju zemalja i naroda.
Delegacija IUSY-a posjetila je i memorijalni centar armenskog genocida kako bi odali počast svim nevinim žrtvama ovog nemilog događaja.
Na Dan Europe, 09. svibnja održana je i akcija YES-a (Young European Socialists) na glavnom Erevanskom trgu s namjerom skretanja pozornosti na stradanje izbjeglica u Mediteranskom moru. Stavovi ovih organizacija koje okupljaju socijalističke organizacije mladih je isti – Europa prije svega mora spašavati i štititi izbjeglice, a ne fokusirati se na uništavanje plovila kojima se ovi ljudi žele domoći europskog kopna.