Scroll to top

Imaš 100 % pravo na nenasilje!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Forum mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije organizirao je od 22.-29.11.2013. akcijski tjedan pod nazivom “Imaš 100% pravo na nenasilje!”.  

Forumašice i forumaši iz Huma na Sutli, Oroslavja i Zaboka prošetali su  gradovima i općinama kako bi podijelili edukacijske letke svojim sugrađankama, a u Donjoj Stubici, Klanjcu i Velikom Trgovišću pridružile su im se i članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a KZŽ. Osim putem edukativnih letaka, građanke su riječima ohrabrenja pozvane na borbu protiv bilo koje vrste nasilja u svojoj sredini, za što postoje organizirani mehanizmi pomoći u nadležnim institucijama.

“Činjenica kako je u Hrvatskoj svaka treća žena preživjela neki oblik nasilja od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, a oko 30 žena godišnje biva ubijeno od njihove ruke jer su željele prekinuti vezu- znak je upozorenja na strukturalni problem društva koji je prisutan u svim njegovim slojevima, a uzrokovan socijalizacijom u patrijarhalnoj sredini kroz koju se usvaja nasilno ponašanje. Rastuća netolerancija i netrpeljivost spram različitosti u hrvatskome društvu i otvorene poruke mržnje – tendencije su koje nas zabrinjavaju i kojima se i danas najoštrije suprotstavljamo.

U Krapinsko-zagorskoj županiji žene žrtve nasilja mogu potražiti pomoć pozivom na broj SOS anonimnog telefona za žrtve nasilja 049/639 281 utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati ili svakodnevno se obratiti putem e-maila sos@cesi.hr. Drage žene, izaberite život bez nasilja jer  imate 100% pravo na to!”, poručuju zagorske forumašice i forumaši.