Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Hrvatska – zemlja nasilja?

Nekoliko puta smo upozoravali da se u Hrvatskoj odvija sustavno nasilje različitih oblika prema različitim dijelovima populacije. Kao politički socijaldemokratski pomladak posebno pratimo i upozoravamo na nasilje koje se odvija nad djecom i mladima.

Samo u zadnjih nekoliko godina i mjeseci imamo primjere gdje je partner ubio mladu trudnicu 88 uboda nožem, zatim primjer brutalnog premlaćivanja i zlostavljanja mlade Zadranke od njezinog partnera, tragične smrti mladića u zatvoru koji je imao i razvojne psihofizičke smetnje, mnogobrojna zlostavljanja, premlaćivanja djevojaka i mladića, doživljavanja nasilja u obitelji i nad djecom te, nažalost, najnoviji primjer silovanja, zlostavljanja i ucjenjivanja mlade djevojke, točnije djevojčice. To su sve pokazatelji brutalnog nasilja koja se odvijaju nad djecom i mladima te pokazatelj da su u hrvatskom društvu ozbiljno ugrožene osnovne ljudske i civilizacijske vrijednosti.

No, ono što je posebno brutalno, to je nasilje koje nad mladim žrtvama provodi sustav. Sustav koji ne da ih ne štiti nego nasilje nastavlja i šalje jasnu poruku, posebno mladima – idite iz ove države jer u njoj nema pravde, u njoj nećete biti zaštićeni, u njoj nisu svi jednaki pred zakonom i ne nadajte se da će se išta popraviti. Povrh svega, mladi koji su imali sreću da ne dožive takvu vrstu  brutalnog nasilja, žive u okolnostima ekonomskog nasilja, prekarijata, sloja društva čiji je društveni položaj neudoban, neugodan jer ga karakterizira nepredvidivo i nesigurno egzistencijalno stanje koje otežava materijalno i psihološko blagostanje takve vrste radnice i radnika.

Također, dolazimo i do političkog nasilja, gdje je govor mržnje postao modus operandi, osobito nakon 2015. otkada „desnica“ obnaša vlast, a obrazovni sustav, kroz svoje određene dijelove, indoktrinira, a ne stvara okruženje za kritičko promišljanje i njegovanje osobnih stavova i sloboda. To višestruko nasilje i diskriminaciju, nažalost, proživljavaju i osobe srednje dobi i naši umirovljenici koji nakon godina i godina rada doslovce jedva preživljavaju. Mladi i djeca uče, gledaju, slušaju i oponašaju odrasle i upravo takav sustav. Često puta znamo čuti kako su mladi loši i kako su neodgojeni, ali svi koji to pišete, budite svjesni da su djeca i mladi ogledalo upravo vas – vas kao roditelja, vas kao učitelja i nastavnika, vas kao liječnika, vas kao sudaca, vas kao političara, vas kao građana.

Shvatite da ukoliko se nešto korjenito ne promijeni, i nama mladima koji smo ostali u Hrvatskoj boriti se da ona bude puno bolje mjesto za život, stavit ćete putovnicu u ruku i prisilit nas da iz nje nevoljko odemo. Shvatite – mladi ne napuštaju zemlju isključivo zbog ekonomske situacije – veliku ulogu ima i društvena klima, a ponajprije neučinkovitost institucija. Nemojte dopustiti da mladost napusti Hrvatsku, pokažimo ipak da Hrvatska nije zemlja nasilja, povucite napokon oštre poteze, po hitnom postupku kao što ste donosili Lex Agrokor, sada smijenite one koji ovako stanje održavaju i tjeraju nas.

Biljana Gaća

Predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske