Scroll to top

HDZ nastavlja negativni trend zatvaranja menzi po Zagrebu

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović i predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki održali su u četvrtak konferenciju za medije ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zbog iznenadnog zatvaranja menze.

“Umjesto da danas imamo lijepe vijesti, mi smo se tu okupili ispred FSB-a zato što je nažalost studentska menza zatvorena od strane državnog inspektorata vjerovali ili ne – zbog niskog stropa. Mnoge od nas je iznenadila ta činjenica, pitali su se kako taj strop nije smetao i prije i kako to da se sada nakon 25 godina zatvara jedna od najposjećenijih menzi u Zagrebu. Mi smo već upozorili da je HDZ započeo s jednim negativnim trendom zatvaranja menzi po Zagrebu. Kao što ste mogli vidjeti, menza u NSK nije otvorena od početka akademske godine, mi smo na to upozorili.

U ovom kontekstu inflacije, koja je probila sve te njihove stropove iz Državnog inspektorata, u kontekstu divljanja cijena s kojima se HDZ očito ne može boriti, oni su nastavili u ritmu snižavanja studentskog standarda u Hrvatskoj. Ne samo da ne žele prihvatiti naš prijedlog da se poveća limit godišnje zarade studentima u kontekstu zadržavanja porezne olakšice uzdržavatelja na 36.000 kuna, koliko DZS kaže da godišnje mora zaraditi osoba da bi bila izvan rizika od siromaštva, ne samo da već godinama nisu u stanju omogućiti jednu kvalitetnu stambenu politiku koja bi studentima omogućila prihvatljive cijene najma stanova, a ne da moraju plaćati više od pola prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj, nego su krenuli i u zatvaranje studentskih restorana, odnosno menzi. Zato zahtijevamo od Vlade da siđe s oblaka.

Danas u Hrvatskoj je pod HDZ-ovim patronatom studiranje postalo luksuz. Neka se pokrenu i konačno omoguće studentima kvalitetnu prehranu, smještaj i da kad već ne mogu omogućiti kvalitetne stipendije, neka omoguće studentima da mogu zaraditi dovoljno da mogu preživjeti i studirati u drugim gradovima”, rekao je Lukavečki.

“Jučer smo do tri sata ujutro raspravljali prijedlog državnog proračuna za 2023. godinu i sad je potpuno jasno, ja to stvarno moram reći malo karikaturno, da Andrej Plenković osim što valjda želi da studenti budu beskućnici zbog višestrukog nedostatka mjesta u studentskim domovina, cijena najmova stanova koje su otišle u nebo, a na obali znamo da ih se izbacuje u sezoni, valjda sada želi da studenti budu i gladni. To je trend kakav pokazuje ova Vlada.

Vidjeli smo da je i rebalansom Ministarstvo obrazovanja ostalo bez 1,1 milijardu kuna. Ne može reći da smo letargična oporba koja ništa ne predlaže. Predložili smo da se podigne prag za poreznu olakšicu na 36.000 kuna. Predložili smo i da se u proračunu osigura dodatnih 13,5 milijuna kuna kako bi se barem minimalno pomoglo studentima i da se subvencija za najam stanova digne s 200 na 500 kuna. Niti taj prijedlog nisu uvažili. Koliko god će se sada vaditi da to nije njihov problem, svi mi znamo tko je šef tog inspektorata, njihov stranački kolega. Ja sam sigurna da vlada poznata stranačka stega u HDZ-u. Da je bilo sluha moglo se pomoći studentima ovog fakulteta i da je bilo samo malo dobre volje, do ovoga danas ne bi došlo”, rekla je Sanja Radolović.