Scroll to top

Forum mladih SDP-a Velike Gorice obilježio Dan planeta Zemlje

Gradska organizacija Foruma mladih SDP-a Velike Gorice je u subotu 26. travnja 2014. godine tradicionalno obilježila Dan planeta Zemlje koji se u Hrvatskoj organizirano obilježava od 1990. godine.

Mladi SDP-ovci su iza vatrogasnog doma u Velikoj Gorici, kod kapele sv. Lovre, simbolično zasadili mladu lipu. Drvo lipe nije slučajno odabrano jer su još stari Slaveni, došavši na ove prostore, upravo to drvo smatrali svetim jer je predstavljalo kako blagostanje tako i čuvara od gromova i požara. Čak i narodna uzrečica kaže: “Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi, Niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!”

Podsjetimo se, 1992. u Rio de Janeiru je održan Skup o Zemlji gdje je usvojen dokument koji se naziva AGENDA 21, Program za 21. stoljeće. Smisao tog dokumenta je poticanje održivog razvoja, što znači prihvaćanje razvoja gospodarstva, ali uz obavezu čuvanja okoliša. Taj bi dokument lokalne samouprave trebale primjenjivati na svom području kao direktni korisnici prostora u kojemu se živi.

Velikogorički forumaši još jednom su pozvali da se mora aktivno sudjelovati u očuvanju okoliša te ga sačuvati za generacije koje dolaze.