Scroll to top

Forum mladih Čepin obilježio Dan antifašističke borbe

Forum mladih Čepin je u suradnji s Općinskom organizacijom, 22.06.2011. obilježio Dan antifašističke borbe; dan kada se prisjećamo davne 1941. godine i osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska. Taj odred je, prema nekim izvorima, brojao 70-ak članova i bio prvi antihitlerovski odred u cijeloj okupiranoj Europi.

Članovi FM SDP-a Čepin su, u suradnji sa starijim kolegama, u jutarnjim satima položili vijenac i zapalili svijeće na, pomalo zaboravljenom, spomeniku palim borcima N.O.B.-a u Čepinu. Čepinski spomenik palim borcima N.O.B.-a nosi lik jednog čepinskog junaka iz toga vremena, Ignje Batrneka – Malog. Stariji stanovnici Općine Čepin, a i okolice, znaju legendu o Ignji Batrneku, no malo je onih mlađih koji znaju nešto o njemu.

Ignjo Batrnek je rođen baš u Čepinu, još davne 1923., a već od prvih dana ustanka rukovodi akcijama rezanja telefonskih stupova na pruzi Osijek – Đakovo, paljenja žita i oruđa koje je koristio neprijatelj te je aktivno sudjelovao i u sakupljanju oružja. Tijekom 1942. je održavao vezu Čepin – Osijek, a 1943. već je kordinirao omladinske postrojbe Čepina, Dopsina, Bobote, Brođanaca, Bijelog Brda i dr. Nadimak „Mali“ je dobio zbog izrazite visine. Legenda o Ignji Batrneku je nastala zbog njegovih akcija, kojih ima napretek, no neke se ističu više od drugih; jedna od njih govori da je ubio dvojicu gestapovaca u Ivanovcu, da bi spasio svoje suborce. Dalje, druga priča govori da je u Vladislavcima zarobio nekolicinu Nijemaca te zapalio kamion, treća kaže da je usred dana u Osijeku zarobio 5 policajaca. U Čepinu je, s još 30-ak suboraca, napao neprijateljski garizon te protjerao nekoliko puta brojnijeg neprijatelja; nakon toga je mobilizirao 150 mladih iz sela. 26.02.1945. je izdan te teško ranjen i opkoljen na Zelenom Polju, u Osijeku. Nakon duže borbe se ubio, zadnjom bombom, da ne padne neprijatelju živ u ruke. Njegovo tijelo je ostavljeno 3 dana i 3 noći na obližnjem raskrižju, za opomenu ostalima. 24.07.1953. Josip Broz Tito, osobno, ga je proglasio narodnim herojem.

Među nama, tog jutra, je bio i jedan stariji član koji je, prije mnogo godina, osobno sudjelovao u izradi toga spomenika.