Scroll to top

FM SDP-a Vukovar obilježio je Međunarodni dan demokracije

Forum mladih gradske organizacije SDP-a Vukovar obilježio je Međunarodni dan demokracije. Međunarodni dan demokracije 15.9. odlučili smo obilježiti upravo na način da građanima dodatno ukažemo na važnost izbora, pa smo u ta tri navedena dana proveli akciju pod nazivom „Izbori kao festival demokracije“.

Na anketnom listiću su građanke i građani trebali zaokružiti spol i napisati godine, te su im bile ponuđene četiri stranke koje su trenutno u Gradskom vijeću, opcija da zaokruže da neće glasati ni za koga i opcija netko drugi, te da napišu tko. Istraživanje je provedeno u centru grada Vukovara 15.9. od 10 do 12h, 16.9. od 17 do 19h, te 17.9. od 10 do 12h. Datumi i vrijeme je izabrano zbog toga što je u gradu tada najveća frekvencija ljudi. Štand na kojem smo anketirali nije imao nikavih stranačkih oznaka, osim natpisa „Međunarodni dan demokracije – Izbor kao festival demokracije“, isto tako ni anketari, tj. forumaši i forumašice nisu imali nikakva obilježja, te smo na taj način željeli osigurati nepristranost i regularnost provedene ankete. Na štandu su postojala odvojena mjesta s paravanima kako bi se osigurala anonimnost građana koji su ju htjeli.

Anketirano je 284 sugrađana starijih od 18 godina. Od toga anketirano je 48% žena, 52% muškaraca, te od 18 do 30 godina 20%, od 31 do 50 36%, od 51 nadalje 44%.

Rezultatima samo zadovoljni jer SDP ima duplo više glasova od HDZ-a, što nam uljeva nadu da smo na dobrom putu, ali da je dodatan rad uvijek potreban. Od dobivenih rezultata izražavamo laganu zabrinutost za brojku od 35% onih koji ne bi glasovali ni za koga, te smatramo da je to još jedan od pokazatelja koji potvrđuju već godinama malu izlaznost naših sugrađana na izbore, te tu vidimo prostora za naš rad, za mobilizaciju, informiranje i motivaciju naših sugrađana.

Kao i u svakom istraživanju ostavljamo mogućnost statističke pogreške od +/- 5%. Smatramo da je istraživanje relevantno, te da iako je provedeno na manje broju ljudi ipak prikauje određen uzorak građana i njihovih stavova, te svim političkim opcijama može služiti kao blagi pokazatelj u ovo predizborno doba.