Scroll to top

Dan Mladosti – posjet Foruma mladih SDP Šibensko-kninske županije Zagorju

Dana 25. svibnja, u povijesti se našeg naroda obilježavao Dan mladosti. Poštivanje tradicije i nasljeđa kroz obilježavanje datuma u nekim je dijelovima Hrvatske nastavljeno. Forum mladih SDP-a Šibensko-kninske u današnje vrijeme, kada je mnogi žele iskriviti i prikazati drugačije, prihvaća povijest kakva je bila te se jasno okreće radu u sadašnjosti za plan budućnosti, za dobrobit svih stanovnika županije te cijele Republike Hrvatske, posebno mladih generacija.

U suradnji s Forumom mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije, održan je posjet Foruma mladih SDP Šibensko-kninske županije Zagorju, kao dio edukativno-zabavnog programa suradnje županijskih organizacija.

U petak, 22. svibnja, članovi Foruma mladih iz Šibenika i Knina posjetili su Veliko Trgovišće te humanitarnu akciju „Red party“ koju su organizirali Forum mladih i Forum žena SDP-a Veliko Trgovišće u suradnji s Kai barom. Na humanitarno-zabavnoj manifestaciji prikupljena su sredstva za nabavku opreme za OŠ Pri specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje „Zajezda“.

Subotu, 23. svibnja, Forum mladih SDP-a proveo je obilaskom Zagorja, počevši od Velikog Trgovišća, posjetom rodnoj kući prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon ugodnog druženja u Velikom Trgovišću, s organizacijama Foruma mladih SDP Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije, posjetili smo brojna znamenita mjesta, između kojih i spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku.

Istog dana smo u Kumrovcu, s brojnim organizacijama Foruma mladih iz Hrvatske, sudjelovali na proslavi Dana mladosti pod sloganom „U radosti je mladost, u mladosti je radost“ u organizaciji Saveza društava „Josip Broz Tito“ Hrvatske.

U obilasku Kumrovca posjetili smo Muzej „Staro selo“ i zgradu bivše političke škole, za koju se iskreno nadamo da ju očekuje bolja budućnost.

Nedjelju, 24. svibnja, članovi Foruma mladih SDP-a Šibensko-kninske proveli su u Bedekovčini, gdje su s lokalnom organizacijom Foruma mladih proveli anketu za građane pod nazivom „Što muči Bedekovčinu“, kako bi detektirali probleme i poboljšali uvjete života u općini.

Smatramo kako svi zajedno trebamo raditi na tome da društvo prihvati povijest onakvu kakva je bila te bez opterećenja napokon krene razgovarati i razmišljati u sadašnjosti, planirajući budućnost. Nažalost, brojni politički akteri prečesto petljaju svoje prste u definiranje i objašnjavanje povijesti, opterećujući time sve naraštaje, ne razmišljajući o vlastitim postupcima niti posljedicama istih, stvarajući podjele u društvu.

Samo poštivanjem povijesti i zasluga svih političkih i povijesnih aktera društvenih promjena, bez obzira na ideologiju ili političke preferencije, te podizanjem nivoa informiranosti i educiranosti građana, možemo podići i nivo nacionalne svijesti. I Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje su što smo u datim razdobljima povijesti imali, a oni koji to ne razumiju ne poštivaju hrvatsku povijest.

Mladi u Hrvatskoj danas imaju niz olakotnih okolnosti za edukaciju, obrazovanje, dodatno usavršavanje te zapošljavanje i samozapošljavanje kroz projekte Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod nazivom Garancija za mlade te projekte Ministarstva poduzetništva i obrta.

Sljedeće aktivnosti Foruma mladih SDP-a Šibensko-kninske županije bit će prvenstveno usmjerene u cilju informiranja, edukacije i poticanja mladih u Šibensko-kninskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj da razmišljaju o zajedničkoj budućnosti te u što boljoj mjeri, kroz poticaje i natječaje, iskoriste što im sadašnjost pruža. Želimo jasno poručiti i dokazati svima da odlazak iz Hrvatske nije rješenje te da brojnih mogućnosti za kvalitetan i dostojan život itekako ima.

Brojnim manipulatorima povijesnih činjenica, koji namjerno krivo prikazuju povijest koja se ne može izmijeniti – uvijek ćemo rado odgovoriti „No passaran!“. Nitko nema monopol nad domoljubljem niti može hrvatsku antifašističku povijest prikazivati kao nešto drugo.

Svim mladima Šibensko-kninske županije, te onima koji se tako osjećaju – čestitamo Dan mladosti; uz sve želje za sretnom i boljom budućnosti – koju ćemo ostvariti zajedno!