Scroll to top

Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj

Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Obilježavamo ga s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi darivanja krvi. Krv može dati svaki zdravi čovjek od 18. do 65. godine života.

Danas zahvaljujemo i odajemo počast svima koji svojim nesebičnim davanjem spašavaju ljudske živote! Također, koristimo priliku i da upozorimo kako je većina ograničenja za darivanje krvi nametnuta su tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, a danas se njima u diskriminirajući i neravnopravan položaj stavlja isključivo gej muškarce, smanjujući time broj potencijalnih darivatelja. Darivanje krvi nije pitanje orijentacije, već isključivo želje da se nekome pomogne.

Obveza Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jest da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B i C, sifilis i HIV. Sigurnost krvi osigurava se privremenom zabranom za osobe koje su u zadnja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaciji.Tražimo da se svim hrvatskim građanima, bez diskriminacije, omogući darivanje krvi, na način kako je to uređeno u većini država članica Europske unije.