Scroll to top

Božić u Loborgradu i Zajezdi


Forum mladih SDP Krapinsko – zagorske županije organizirao je petu godinu za redom akciju kojoj je cilj bio poticanje promjene negativnog stava kojeg većina ljudi ima prema osobama sa psihičkim smetnjama i prema osobama sa teškoćama u razvoju.

 

U subotu, prije treće adventske nedjelje, zagorski su forumaši  proveli nekoliko zanimljivih sati sa korisnicima  doma za psihički bolesne odrasle osobe  Loborgrad. Štićenici ustanove su vrlo često stigmatizirana skupina korisnika sustave socijalne skrbi i veoma je bitno druženje s njima kako bi razbili predrasude koje često postoje. ” Psihijatrijski bolesnici i osobe sa teškoćama u razvoju često bivaju diskriminirani i marginalizirani  od društva, ali i od mjerodavnih institucija. Na nama je da pomognemo štićenicima takvih institucija, da suosjećamo s njima, te da širimo svijest o razbijanju predrasuda o ljudima koji su ravnopravni članovi društva i zaslužuju život dostojan čovjeku ” – izjavila je predsjednica FM SDP Krapinsko – zagorske županije Agata Cvitić.

 

Za akciju „Božić u Loborgradu i Zajezdi“ korisnici Doma i Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda su izradili božićne ukrase, koje su zagorski forumaši prodavali uz simbolične cijene vikend prije Badnjaka u Zaboku, Bedekovčini i Zlataru.  ” Zahvaljujemo građanima dobrog srca  na donacijama, no ovim putem apeliramo na sve zainteresirane građane koji nisu imali priliku, a  žele dati donaciju da se obrate na broj telefona računovodstva Loborgrada : 049/430-266 ili Zajezde na 049/459-002 ” poručili su zagorski forumaši.  Daljnja suradnja će bit nastavljena i nakon božićnih blagdana kada će Forumaši i Forumašice posjetiti  Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda.

 

U vrijeme darivanja i zajedništva, topline doma i ljubavi, često zaboravimo one koje i onako ponekad stavljamo na marginu društva zbog njihove bolesti ili različitosti od većine nas. ” Najveći uspjeh ove akcije je informiranje stanovnika Krapinsko –zagorske županije o potrebama osoba sa psihičkim smetnjama i poteškoćama u razvoju, inkluzija istih te potreba otklanjanja stereotipa i predrasuda, ublažavanje marginalizacije i segregacije te djelovanje s ciljem blagostanja cijelog društva bez obzira na različitost pojedinaca ”  – zaključila je Cvitić.