Scroll to top

120. godina hrvatske socijaldemokracije u Bruxellesu

Povodom 120. obljetnice hrvatske socijaldemokracije u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirana je konferencija izložba fotografija na kojoj je prikazan put hrvatske socijeldemokracije od osnutka prve takve stranke 1894. godine do danas.

Tom prigodom, na poziv domaćina, zastupnika u Europskom parlamentu, Tonina Picule, sudjelovala je i delegacija Foruma mladih SDP-a Hrvatske, među kojima i članovi Foruma mladih Krapinsko-zagorske županije, Lucija Buhin i Hrvoje Novak.

Teme konferencije bile su „Europska socijaldemokracija – Izazovi 21. Stoljeća“ te „Uloga socijaldemokrata u ostvarivanju održive europske budućnosti“. Panelisti konferencije bili su Gianni Pittella, predsjednik kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), predsjednik Stranke Europskih socijalista (PES) Sergei Stanishev, potpredsjednik S&D-a Victor Bostinaru te zastupnik Miltiadis Kyros, zamjenica predsjednika Socijaldemokratskog Saveza Makedonije, Radmila Šekerinska, profesor Zdravko Petak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, novinarka Novog lista, Tihana Tomičić,  novinarka HRT-a, Jasmina Popović,  te dr. Antun Vujić, autor knjige „Hrvatska lijevica“ i izložbe „120. godina hrvatske socijaldemokracije – Povijest europskih vrijednosti.“

Socijaldemokracija kao odgovor na krizu

Domaćin Tonino Picula istaknuo je kako je socijaldemokracija još uvijek odgovor na krizu koja utječe na sudbine i uvijete života milijuna ljudi, pogotovo u Europskoj uniji koja je u krizi nekoliko godina.

Ovim projektom želimo obilježiti jednu izvorno europsku političku tradiciju i njezino djelovanje u Hrvatskoj tijekom tri stoljeća. Socijaldemokracija se uvijek prepoznavala po određenim vrijednostima, no pitanje je što danas građani vezuju uz pojam socijaldemokracije? Jednakost, Bratstvo i Sloboda danas bi, po svemu sudeći, trebali biti prevedeni kao Sigurnost, Solidarnost i Uključenost“, poručio je organizator Tonino Picula.

Autor izložbe, dr. Antun Vujić, istaknuo je kako se priroda socijaldemokracije od njenog osnutka promijenila, ali i zaključio iako danas socijaldemokracija ima mnogo prepreka, onda također ima i mnogo prednosti koje bi trebalo oživiti.

Socijaldemokracija danas i sutra

Potpredsjednik S&D-a Bostinaru istaknuo je da je „glavni neprijatelj EU danas siromaštvo i nedostatak povjerenja građana u institucije te kako socijaldemokrati moraju još snažnije raditi na tom pitanju”.

Premda je socijaldemokracija najuvjerljivija konstanta europske ljevice, njezina budućnost u 21. stoljeću ovisit će isključivo o tome koliko će biti uspješna u promociji svojih temeljnih vrijednosti u vremenu globalnih promjena. Namjerno ostavljajući jedan dio dilema otvorenim, ovom konferencijom i izložbom htjeli smo otvoriti raspravu ne samo o socijaldemokraciji kao vrijednoj političkoj i društvenoj baštini, nego i mogućnostima političkog djelovanja danas – kada je postalo očito kako je svijet puno lakše digitalizirati nego učiniti boljim i sigurnijim mjestom za život“, zaključio je organizator izložbe Tonino Picula.