Scroll to top

Žrtve holokausta neće biti nikada zaboravljene

Forum mladih SDP-a Đakovo obilježio je Dan sjećanja na holokaust 26. siječnja 2013.g. u 10 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen ploči žrtvama đakovačkog nacističkog logora.

Međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Na taj je dan, 27. siječnja 1945.g. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj. Računa se da je pod nacističkim, rasističkim režimom stradalo šest milijuna europskih Židova i milijuni drugih.

Najmračniji dio suvremene povijesti mora ostati zapamćen sa strahom i sramom jer samo sjećanjem na holokaust možemo odati prikladnu počast žrtvama. Sjećanje na holokaust nas obvezuje na građenje svijeta tolerancije i mira. To je prigoda da osvijestimo svoje članove i građane da milijuni izgubljenih života nisu samo povijesni i statistički podatak. Želimo da naši sugrađani budu svjesni da se holokaust nije događao negdje daleko, već baš tu u našem gradu.

Sustavno istrebljenje Židova i Roma koje je pokrenula nacistička Njemačka, nazvano holokaust, provedeno je i u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj uz intenzivnu suradnju i sudjelovanje ustaškog režima. Prema većini procjena, ustaše su ubile otprilike 300.000 ljudi od 1941. do 1945. Osim u Jasenovcu, logori su bili u Koprivnici, kod Gospića, u Jastrebarskom, Lepoglavi, na Pagu i Rabu, u Sisku, Staroj Gradišci i Đakovu.

Sabirni logor Đakovo, osnovan je 1941. i bio je logor kapaciteta 10.000 ljudi. Nalazio se na mjestu gdje je danas benzinska stanica OMV i hipermarket Konzum. Logor je uglavnom služio kao sabirni centar za Srbe i Židove (ali i Rome i komuniste) istočne Hrvatske, no i u ovom logoru su se događala smaknuća i mučenja. Ukupno je od bolesti i mučenja umrlo 569 logoraša, čiji su grobovi i imena sačuvani zahvaljujući tadašnjem grobaru. Spasilo se samo nekoliko djece i trudnica zahvaljujući časnim sestrama Sv. Križa u Đakovu.