Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Žene i aktivizam!

Povodom Međunarodnog dana žena Forum mladih SDP-a Tuhelj i Socijaldemokratski forum žena Tuhelj-Kumrovec ovog su petka 06.ožujka 2015. u vijećnici Općine Tuhelj organizirali okrugli stol na temu ”Žene i aktivizam”.

O otporu žena nekad i danas, aktivizmu mladih a posebice žena, te o granicama i preprekama koje su kroz dugi niz godina žene uspjele savladati govorile su: Tajana Broz, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Veronika Kolman, predsjednica Savjeta mladih KZŽ i Snježana Romić, članica Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske.
Tajana Broz svojim je predavanjem podsjetila na povijest ženske borbe na području Hrvatske, a koja se primarno bavila pitanjem položaja žena u svijetu rada. “Žene u Hrvatskoj bore se za dostojne uvjete rada te javne jaslice i vrtiće još od Antifašističke fronte žena. Kako vidimo ta borba traje i dan danas. Bitno je da učimo od naših suborkinja iz prijačnjih generacija i ne dozvolimo da nam se oduzmu teško stečena prava.”
Predsjednica Savjeta mladih KZŽ Veronika Kolman prezentirala je istraživanje o stavovima mladih koje je provelo Ministarstvo socijalne politike i mladih i istaknula nekoliko činjenica na koje bismo kao društvo morali obratiti posebnu pozornost:
”Relativno pozitivni element vezan uz sudjelovanje mladih u odlučivanju je uravnotežena zastupljenost mladih žena u grupi mladih koji participiraju u donošenju odluka. Međutim, udio mladih koji sudjeluje u radu predstavničkih tijela kreće se oko 10 posto. Također, zabrinjavajuće su činjenice da tek svaka četvrta mlada osoba drži kako je demokracija najbolje rješenje za teškoće u funkcioniranju društvenog i političkog života, te sve veće nerazumijevanje mladih za politički pluralizam, demokratske vrijednosti i procese. Stoga treba ustrajati na stvaranju institucionalnih pretpostavki za razvoj građanske kompetencije kod mladih kako bi se vratilo povjerenje u društvene i političke institucije, te motiviralo mlade da aktivno sudjeluju u donošenju odluka, pa tako i pridonose emancipaciji žena u društvu.”

Govoreći o preprekama koje su žene uspjele svladati tijekom vremena, Snježana Romić istaknula je kako se uloga žena kroz povijest mijenjala, ali je neosporna činjenica da je žena imala važnu ulogu u obitelji i društvu. ”Žena zna kako dobro organizirati svoju obitelj kako bi postala aktivna sudionica razvoja svoje sredine. Izborila se za svoj status na tržištu rada i danas ne postoji posao i funkcija koju ne može obnašati.”
Mnogobrojne žene, ali i muškarce okupljene na okruglom stolu pozdravila je Sonja Borovčak, predsjednica SDFŽ Zabok, a konstruktivnoj raspravi nakon izlaganja pridružili su se i predstavnici Foruma mladih i Socijaldemokratskih foruma žena iz Donje Stubice, Krapinskih Toplica, Lobora, Oroslavja, Pregrade i Velikog Trgovišća.

[justified_image_grid ids=6743,6742,6741,6740,6739]