Scroll to top

What is left? How to think left?

Prošli tjedan, od 11.6. do 17.6. u Rijeci se održala ljetna škola u organizaciji Friedrich Ebert fondacije, FES Dialogue SOE i Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci.

Škola je otvorena panelom pod nazivom What is left? How to think left?  koji je održan u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, uvodom Prof.dr.sc  Petra Bojanića, a nastavljen je razgovorom s panelistima.Sudionici su bili Zoran Grozdanov – teolog, doktor znanosti, te začetnik i provoditelj ideje o neoprezivanju doniranja hrane, Ivan Cerovac – doktorand političke filozofije Sveučilišta u Trstu kojeg se sjećamo kao predavača sa Ljetne škole SDP-a 2011., te Eva Amalija Orešković  – međunarodna tajnica Foruma mladih SDP-a, te ambasadorica Zadruge za etično financiranje.       Panel je moderirao dr.sc.  Nebojša Zelić, docent na Sveučilištu u Rijeci.

Razgovori su tekli na temu osobnih viđenja ljevice s naglaskom na lokalnu perspektivu. Koliko nam EU priječi put ka socijalnoj državi ili te blokade stavljamo sami, a izmišljena EU regulativa nam je samo izlika? Kada i gdje su obrisane jasne granice između lijevih, desnih, centrističkih i populističkih pokreta? Zašto ljevica više vremena troši na konflikte unutar lijevih pokreta nego na obračun sa, sada već trčećim regresionizmom ljudskih prava i fašizmom?  Zašto ljevica prestaje biti lijeva kada dođe na vlast? Je li nam potrebna neka nova ljevica ili pak nismo shvatili pravu bit niti one neke „stare“ radničke ljevice.

Ova ljetna škola jedan je od niza susreta oformljene skupine #DL18 koja za cilj ima stvaranje platforme koja bi ponudila odgovore na izazove s kojima se danas širom Jugoistočne Europe suočava ljevica. Grupu čine aktivisti i istaknuti pojedinci iz regije, većinom doktori znanosti i magistri na pragu doktorata. Članovi #DL18 komentirali su i raspravljali o position papers koje su pripremili za ovaj susret. Ideja i ciljevi koji okupljaju spomenute ljude iz regiona su identifikacija problema i načina kako se sa istima nositi kreirajući lijeve politike, ali i kako naći partnere te poluge kroz koje će se te politike implementirati, te na kraju i ostvariti radi sveopćeg dobra i napretka društva. Jedan od sjajnih primjera je pokušaj izmjene Zakona o radu u Srbiji koji poduzetnicima pokušava dati moć da određuju za koja zanimanja će se srednjoškolci školovati, ali i otvoriti put zapošljavanja srednjoškolaca tijekom školovanja na plaću koja bi iznosila polovicu minimalne, zakonom propisane, plaće u toj zemlji.

Inspirativne rasprave sa imputima iz svih država ovog dijela Europe otvorile su mnoga pitanja na koja ljevica, ako želi pobijediti nacionalizam, fašizam, smanjenje ljudskih i radničkih prava, te povijesni revizionizam – mora odgovoriti, a #DL18 pokušava upravo to.

Susret je zaključen panelom pod nazivom Od aktivizma i ideje do političke akcije – provođenje lijevih vizija u političke platforme na kojem su sudjelovali Max Brandle – direktor FES-a za Hrvatsku i Sloveniju, Michelle Rauschkolb – podpredsjednica YES-a (Mladi Europski socijalisti) i predsjednica JUSOS-a, kao i Elena Stavrevska – doktorica političkih znanosti, a moderator je bio Dr. Vedran Džihić – dodirektor Centra za napredne studije u Rijeci.

Okvirni zaključak ove škole, čiji slijedeći susret je već za nekoliko mjeseci,  je da ljevica mora početi surađivati, uz konstruktivnu kritiku, konkretne prijedloge i podršku što više organizacija koje bore istu borbu i more iste brige.  FMSDPH jest i uvijek će biti partner ovakvim nastojanjima i borbama. Iako smo svjesni da situacija u regiji, što se tiče socijaldemokracije, pa i ljevice nije dobra koliko priželjkujemo – radit ćemo i boriti se skupa jer nam je cilj zajednički: dobro društvo za svaku pojedinku i svakog pojedinca.

Eva Amalija Orešković

Vezani članci:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rijeka-dobila-ljetnu-skolu-The-New-Left

http://cas.uniri.hr/the-new-left-summer-school/

https://www.uniri.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=6393%3Aljetna-kola-the-new-left&catid=1%3Avijesti&lang=hr