Scroll to top

Voditeljica radne skupine za rodnu ravnopravnost i menstrualno siromaštvo Nikolina Blažanović: Predviđanja su da ćemo ravnopravnost postići tek za više od 100 godina. Meni je to predugo!

Nedavno je slučaj Mirele Čavajde suočio hrvatsku javnost sa surovom realnošću i pokazao cjelokupnu nepravednost sustava koju žene kontinuirano u Hrvatskoj trpe. Isto tako, tek nedavno je u Hrvatskoj provedeno veliko istraživanje od udruge PaRiter koje je pokazalo ozbiljne razmjere menstrualnog siromaštva. To su samo neki od niza primjera koji nas upozoravaju da trebamo mijenjati sustav. SDP i Forum mladih SDP-a u tom pogledu nisu čekali skrštenih ruku, već su u čitavom nizu sredina uveli besplatne higijenske uloške u škole, a nedavno je SDP pokrenuo postupak vraćanja prava žene na izbor u Ustav.

Stoga, sasvim jasno je kako je ovo jedno od ključnih pitanja društvene pravednosti te se Forum mladih SDP Hrvatske odlučio aktivno uključiti u kreiranju rješenja za probleme rodne ravnopravnosti i menstrualnog siromaštva.

S tim ciljem formirana je posebna radna skupina za rodnu ravnopravnost i menstrualno siromaštvo na čelu s Nikolinom Blažanović, nestranačkom i nezavisnom stručnjakinjom te volonterkom u brojnim feminističkim udrugama (Ženska soba, Babe, Young Feminist Europe). Ovom prilikom razgovarali smo s Nikolinom, koja nam je ispričala koja je njezina motivacija za aktiviranjem, kako vidi situaciju u Hrvatskoj i gdje vidi prostor za napredak.

Nedavno si imenovana voditeljicom radne skupine za rodnu ravnopravnost i menstrualno siromaštvo Foruma mladih SDP Hrvatske. Koji je tvoj motiv da se kao nestranačka osoba angažiraš u tom pogledu?

Predviđanja su da ćemo ravnopravnost postići tek za više od 100 godina. Meni je to predugo! Žene se danas još uvijek suočavaju s nepravednim i nepotrebnim preprekama za kvalitetan, siguran i ispunjen život. U to definitivno ulazi i druga tema radne skupine pri čemu je nedavno istraživanje udruge PaRiter pokazalo da je trećina ispitanica zbog cijene primorana kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine. Zbog toga smatram da su ovo bitne teme i spremna sam se uključiti svugdje gdje će se adresirati, a zatim na njima ozbiljno raditi.

Možeš li nam ukratko pojasniti ova dva pojma i kako gledaš na njih u okvirima Hrvatske?

U društvu se zna čuti da žene drže tri kuta kuće, kao da je rastrganost žena pohvalna i poželjna. Naše tradicionalno društvo ženu i danas primarno promatra kao suprugu i majku. To su ujedno i najčešća pitanja koja se postavljaju ženama, a toliko smo više od te dvije titule. S druge strane, mjesečnica se tretirao kao kontroverzna i sramotna, ali su drugi oblici krvi prihvatljivi. Uz to, menstrualno siromaštvo i druge komponentne zapostavljena su istraživačka područja.

Raspisan je i javni poziv za članice i članove radne skupine Foruma mladih koju vodiš. Možeš li za one zainteresirane objasniti čime će se radna skupina baviti i kakav profil ljudi tražite?

Jako se radujem radu radne skupine i jedva čekam da se i ostali pridruže. Teme radne skupine jasne su iz samog naziva, a želim da ih detaljnije odredimo kao tim. Voljela bih da to budu teme od interesa svih članica i članova, ali područja na kojima možemo ostvariti konkretne doprinose. Nadam se da ćete biti motivirani i kreativni.

Kako vidiš dosadašnje djelovanje SDP-a u pogledu rodne ravnopravnosti i menstrualnog siromaštva?

Smatram da se uvijek može bolje i više te da je stranka bila više reaktivna, nego proaktivna. No, drago mi je da je spremna biti pokretačica vatre kad se pojavi dim. U unutarstranačkim pitanjima je pokazala spremnost na poticanje rodne ravnopravnosti, a u posljednje vrijeme su upravo pripadnice/i SDP-a bili neki od pokretača inicijativa vezanih uz menstrualno siromaštvo.

Koji će biti tvoji prvi prijedlozi kao voditeljice radne skupine unutar Foruma mladih?

Nadam se da ćemo krenuti razgovarati o dvije trenutno najaktualnije teme – pravu na izbor i menstrualnom siromaštvu te doprinijeti komunikaciji i djelovanju stranke u njima.

Pozivamo sve zainteresirane, neovisno jesu li ili nisu članovi/ice stranke ili Foruma mladih SDP-a, da se prijave za sudjelovanje u jednoj ili više radnih skupina. Prijave traju do 31.8.2022. godine.  Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem linka: https://forms.gle/N64M6JwmTL53aR5o8