Scroll to top

“Večer babe Marte”

Forum mladih SDP-a Bistre 17.3.2012 u 19.00 sati u Društvenom domu Gornja Bistra organizirao je kulturni događaj i večer prijateljstva hrvatskog i bugarskog naroda pod nazivom “Večer babe Marte”.

Baba Marta je jedan od najstarijih do današnjih dana očuvanih bugarskih običaja. Toga se dana svojim najbližim, kao i onima koje se voli, poklanja privjesak – martenica – od isprepletenog crvenog i bijelog konca – jer ona nosi zdravlje, sreću i dug život. Crvena boja je za zdravlje i sreću, a bijela za dug život. Na selu se martenicama ukrašavaju i stabla voćaka, a i stoka – ne bi li sljedeća godina bila što plodnija.Večeri su pristustvovali gospođa Iva Kruleva otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Bugarske u Hrvatskoj i gospodin Raško Ivanov, predsjednik nacionalne manjine bugarskog naroda u Hrvatskoj.

Tijekom večeri uzvanici su govorili o najvažnijim političkim, povijesnim i kulturnim aspektima odnosa hrvatskog i bugarskog naroda, a članovi Kulturno-umjetničkog društva bugarske nacionalne manjine su izveli nekoliko plesnih točaka. Obratio se i saborski zastupnik SDP-a Dan Špicer koji je rekao par riječi o samom forumu i političkoj pozadini ovog događaja.

U tijeku večeri gostima su bila ponuđena i tradicionalna bugarska jela i pića, a sama večer bila je popraćena i bugarskom glazbom s mnoštvom informativnih sadržaja.