Scroll to top

Valentinovo u Kutini

14. veljače obilježava se kao Dan zaljubljenih. Taj dan je ove godine proslavio i Forum mladih SDP-a Kutina. Članovi i članice Foruma iznenadili su svoje sugrađane darivanjem ukrasa u obliku srca sa prigodnom porukom koje su prošlih tjedana sami izrađivali na radionicama.

Akcija je odrađena ispred Robne kuće u centru Kutine gdje su Forumaši postavili svoj „zaljubljeni“ štand, te je podjeljeno 500-tinjak ukrasa. Više od 500 građana dobilo je simbolične poklone za Valentinovo, sa simpatijama poprativši akciju mladih SDP-ovaca.

Ovom akcijom forumaši su željeli podignuti svijest građana o važnosti brige jedni za druge u teškim vremenima kada su nam međusobna ljubav, solidarnost i zajedništvo najpotrebniji.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.