Scroll to top

Timon Fabijanec: Država jedino u Koprivnici ne financira studentsku menzu i dom!

Početak akademske godine za sve studentice i studente predstavlja veliki izazov i na državi jest da im maksimalno osigura sve uvjete da oni mogu nesmetano obavljati svoje studentske obaveze. No, nažalost studentice i studente u Koprivnici dočekao je hladni tuš – ukinuta im je menza.

Naime, dosadašnji pružatelj usluga bio je privatnik koji je raskinuo ugovor zbog previsokih cijena radne snage, energenata i namirnica, a istovremeno nije došlo do promjena Pravilnika o studentskoj prehrani.

O tome je progovorio i Timon Fabijanec, član predsjedništva Foruma mladih SDP Hrvatske i član Gradskog vijeća Grada Koprivnice koji je na gradskom vijeću postavio to pitanje:

  • Mnogi studenti i studentice koji su iz Koprivnice i studiraju u Koprivnici postavili su mi pitanje što je s menzom, zato sam i ja postavio gradonačelniku Mišelu Jakšiću pitanje kada možemo očekivati povratak menze. Nažalost, grad nema ingerenciju nad tim problemom i sve je na državi. – rekao je Timon Fabijanec.

Fabijanec je istaknuo da je studentice i studenti provode sate na Sveučilištu, a da u blizini im nije dostupna nikakva prehrana koja bi bila zdravije kvalitete te da su osuđeni na pekarske proizvode.

  • Žalosno je da jedino u Koprivnici država ne financira studentski dom i studentsku menzu.  Naše Sveučilište raste svakom akademskom godinom, dobiva daleko manje sredstava po studentu od drugih sveučilišta, a niti menzu država ne može osigurati. – naglašava mladi vijećnik u Koprivnici Fabijanec.

Forum mladih SDP Hrvatske je već iskazao nezadovoljstvo dosadašnjim mjerama Vlade RH u pogledu studentskog standarda i naglasio velik problem studentskog smještaja i studentskog rada. Upravo zato smo predložili konkretne mjere poput povećanja kvote za subvencioniranje privatnog smještaja, jer trenutno je za Zagreb i velike gradove ta kvota 0 te povećanje subvencije s trenutnih sramotnih 200 kuna na 500 kuna, kako bi se kratkoročno pomoglo studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentske domove. Isto tako, predložili smo da Vlada i ministarstvo što prije krenu u izgradnju novih i dogradnju postojećih kapaciteta studentskih domova.

Isto tako, ne slažemo se s prijedlogom Vlade, koji još uopćeni nije ni usvojen, da se poveća limit dozvoljenog prihoda studenata u kontekstu zadržavanja porezne olakšice s postojećih 15 000 kuna na 24 000 kuna. Naš prijedlog je da taj iznos bude 36 000 kuna jer prema podatcima Državnog zavoda za statistiku prag rizika od siromaštva jest oko 36 000 kuna.