Scroll to top

Tesa Goldstein: Treba proizvesti kompetitivne i ponekad provokativne politike da protresemo status quo, koji nije zadovoljavajući

Forum mladih SDP Hrvatske je na posljednjem Glavnom odboru formirao poseban Središnji savjet Foruma mladih SDP-a. Središnji savjet savjetodavno je tijelo Predsjednika i Glavnog odbora Foruma mladih SDP Hrvatske, a čine ga voditelji/ice Radnih skupina Foruma mladih SDP Hrvatske. Slično kao i u SDP-u, Središnji savjet Foruma mladih SDP Hrvatske raspravlja o općepolitičkim pitanjima, programu i strategiji djelovanja Foruma mladih SDP Hrvatske, predlaže programske dokumente, razmatra konkretna pitanja te daje preporuke i mišljenja Predsjedniku i Glavnom odboru. Za predsjednicu Središnjeg savjeta imenovana je Tesa Goldstein, mlada psihologinja, članica SDP-a i Foruma mladih SDP u Zagrebu koja je već održala prvi sastanak i utvrdila s voditeljicama i voditeljima radnih skupina plan rada i buduće aktivnosti. Mi smo iskoristili priliku i razgovarali s Tesom o tome kako gleda na probleme mladih u Hrvatskoj, ciljevima koje želi ostvariti kroz Središnji savjet, ali i koji su joj uzori i gdje se vidi za pet godina.

1. Izabrana si za predsjednicu Središnjeg savjeta Foruma mladih SDP-a, koja je tvoja motivacija da se angažiraš u tom pogledu?

Glavni motiv je podizanje socijalne osjetljivosti kod mladih i implementacija vrijednosti socijaldemokracije u konkretne politike. Zvuči dosta zahtjevno, ali cilj je približiti politiku apolitičnoj populaciji mladih ili mladih koji zaziru od stranačke medalje. Također, pokazati kompetentnost naših članova, odnosno snagu FMSDPHR..

2. Misliš li da je SDP dovoljno fokusiran na mlade i njihove probleme?

Sve može biti bolje. SDP treba uzor pronaći u nekim prošlim vremenima kada su kohezivnost članova i glas mladih bili okosnica stranke. Mladi trebaju postati jedna od ciljnih skupina SDP-ovih politika u pravom smislu riječi kroz npr. stambene politike, a nadam se da u tom smjeru i idemo.

3. Koji su po tebi najveći problemi mladih u Hrvatskoj?

Mislim da je najozbiljniji problem stambena politika. Rješavanje tog problema imao bi iznimno pozitivan domino efekt. Nikako ne smijemo zanemariti raseljavanje i migraciju mladih prema većim gradovima. Decentralizacija svakako treba biti u našoj agendi kao cilj koji promoviramo kroz svoj rad.

4. Na koje ćeš politike najviše staviti naglasak u radu Središnjeg savjeta Foruma mladih SDP-a?

Mislim da će stambene politike i studentski rad postati vrlo važan dio našee aktivnosti, ali i obrazovanje mladih, pogotovo iz depriviranih socijalnih skupina. Sve to treba gledati kroz prizmu zelenih i održivih politika, koje se zavlače u svaku poru društvenog djelovanja. One su danas jedini ispravan način razmišljanja.

5. Imaš li uzor u politici?

Teško mi je izdvojiti jednu osobu, na našoj i na inozemnoj političkoj sceni ističu se političari sa snažnim porukama, stavovima i osobnostima. Svatko od njih je imao nekih svojih propusta ili postupaka i izjava s kojima se ne slažem. Ipak, neki latentni uzor u politici mi predstavlja vlastiti djed, koji nije bio političar per se, ali je uvijek politički razmišljao. Bio je vrlo produktivan i pun ideja, to je nešto što me kod njega uvijek inspiriralo. Mislim da sam svjesno ili nesvjesno od njega puno toga naučila.

Slavko i Tesa Goldstein. “Ipak, neki latentni uzor u politici mi predstavlja vlastiti djed, koji nije bio političar per se, ali je uvijek politički razmišljao.

6. Koji će ti bit najveći izazovi u radu?

Mislim da je operativa uvijek najzahtjevniji dio posla. Dobra koordinacija, motiviranje na posvećenost radu i isporučivanje konkretnih rezultata svakako je nešto što zahtjeva najviše truda.

7. Koji su ciljevi koje želiš postići u svom radu?

Promovirati vrijednosti socijaldemokracije, s naglaskom na solidarnost, koja mi se čini kao posebno marginalizirana vrijednost. U današnjem hrvatskom društvu nedostaje upravo to u mnogim društvenim slojevima, događanjima i svjetonazorima. Individualizam i isticanje osobnih sloboda i osobnog napretka nemoguće je bez skupine, društva, solidarnosti s drugima. Perspektive su iskrivljene. Svakako treba proizvesti kompetitivne i ponekad provokativne politike da protresemo status quo, koji nije zadovoljavajuć. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti.

8. Koji su najveći izazovi pred Forumom mladih SDP-a?

Moramo se istaknuti kao kompetentna, posvećena i radišna skupina mladih koja ima jači društveni utjecaj. Možda sad nismo na tom mjestu, ali trebamo biti, tako nas treba gledati SDP, ostatak političke scene i društvo općenito.

9. Kakva je po tebi suradnja između Foruma mladih i SDP-a?

Uvijek može biti bolja. Nadam se da ćemo samo jačati u svome utjecaju i da će nas se neminovno percipirati kao skupinu koja nezaobilazno utječe na rad SDP-a i politike koje se u tom kontekstu stvaraju. 

10. Gdje se vidiš za 5 godina?

Kao aktivnog sudionika u političkom životu i gradskog i nacionalnog SDP-a. Što se tiče moje profesionalne karijere, vrlo ću vjerojatno i dalje biti u korporaciji. Paralelno se školujem i za kognitivno-bihevioralnog psihoterapeuta, pa se nadam da me ni ta karijera neće zaobići. Biti samo politički kadar sužuje perspektive i pomalo izolira čovjeka od „pravog“ života. Počinješ ovisiti isključivo o poziciji unutar stranke i politici.