Scroll to top

Tematski lunapark „Vladaland“

Forum mladih SDP-a Grada Zagreba danas je na Trgu bana Josipa Jelačića obilježio Dan borbe protiv korupcije. Tematski lunapark „Vladaland“ organiziran je kako bi se ljudi na satiričan način obračunali s korupcijom i aferama u državi.

Organizirane su tradicionalne igre; rušenje likova politički odgovornih članova Vlade lopticama, bacanje obruča na čunjeve i pecanje ribica magnetom. Građani su kroz igru skupljali bodove na temelju kojih su osvajali nagrade u obliku naših promotivnih materijala (šalica,upaljača,kemijskih olovaka i vezica za mobitele).

Ovo je nastavak „Antikorupcijskog mimohoda“ koji se održao u nedjelju 5. prosinca, na kojem smo upozorili na
ukupnu sumu novca poreznih obveznika „isisanu“ iz državnih tvrtki i institucija te prozvali politički odgovorne članove Vlade. Ovom akcijom željeli smo ponuditi naša rješenja za djelotvorniju borbu protiv korupcije.

Transparentnost je najdjelotvornija prevencija korupcije. Veća otvorenost u poslovanju, mogućnost javnog uvida u rad institucija te postupak javne nabave.

U cilju unapređenja suzbijanja korupcije FM SDP-a preporučuje:

• ubrzati reformu pravosuđa, te konkretnim svakodnevnim primjerima u otkrivanju, procesuiranju i sankcioniranju koruptivnih djela, povećati povjerenje građana u sustav

• pojačati međuresorsku suradnju, posebno Ureda za javnu nabavu, Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Državne revizije, DORH-a, Porezne i Carinske uprave te Ureda za sprječavanje pranja novca

• uključiti sva ministarstva u akcijski plan kao neposredne nositelje provedbe antikorupcijskih mjera

• izmijeniti Zakon o pravu na pristup informacijama u cilju veće dostupnosti informacija

• kvalitetnije zaštititi vjerodostojne zviždače, kako novinare koji pišu o korupciji, tako i sve građane koji prijave korupciju

Hrvatskoj je potrebna nova generacija političara kojoj će odgovornost i transparentnost biti kamen temeljac svakog postupka!