Scroll to top

Što u Hrvatskoj možemo naučiti od uspjeha Sirize u Grčkoj?

U nedjelju 15. veljače 2015. Forum mladih Krapinsko-zagorske županije ugostio je Iskru- sekciju Foruma mladih SDP-a Zagreb za ljevičarsku intelektualnu misao i aktivizam. Voditelji iskre Aleksandar Gavrilović i Mihael Salopek predstavili su rad te sekcije u nadi da se takve ideje prošire i na područje Krapinsko-zagorske županije i okolice. Iskra je formalno nastala 16.siječnja 2014. i okuplja mlade članove Foruma mladih i SDP-a koji osjećaju potrebu za vlastitim intelektualnim razvitkom u političkoj sferi i za jačanjem vrijednosti ljevice i tradicionalne socijaldemokracije unutar Foruma i stranke. Do danas su organizirali okrugle stolove s mnogim istaknutim stručnjacima kako unutar stranke, tako i vanstranačkih.

Osim rada Iskre, Aleksandar i Mihael dali su kratki uvod u temu “Što u Hrvatskoj možemo naučiti od uspjeha Sirize u Grčkoj? Rasprava na navedenu temu otvorila je brojna pitanja.
Grčku, naime, već godinama steže problem vanjskog duga i uvjeta što su joj ga za vraćanje tog duga nametnuli Europska unija, MMF i Središnja europska banka, a upravo na takvom plodnom tlu siromaštva, nezadovoljstva zbog štednje, gubitaka velikog broja radnih mjesta i beskućništva, Cipras i njegova radikalno lijeva stranka Siriza dobili su povjerenje građana. Hoće li i u kojem omjeru uspjeti parirati onima koji zagovaraju politiku štednje? Kakvo je stanje u ostalim državama poput Italije, Španjolske, Portugala i postoji li mogućnost da se ovaj grčki primjer prelije i na njih, te na ostale tranzicijske države? Koja stranka se može nazvati hrvatskom Sirizom? Kakvo je stanje hrvatske ljevice i hoće li hrvatski državljani prepoznati socijaldemokraciju kao kvalitetno rješenje za gospodarski rast i pružiti nam povjerenje za još jedan mandat ili će je ponovno dati u ruke nacionalistima kojima je propovijedanje domoljublja tek krinka za skrivanje kriminala, korupcije, nesposobnosti, nedjelotvornosti i otvorene netolerancije prema drugima i drugačijima? Zanimljiva i konstruktivna rasprava za zagorske forumašice i forumaše bila je izrazito motivirajuća da pojačamo svoje političke aktivnosti kako bi naše sugrađanke i sugrađane potaknuli da zajedno radimo na društvu socijalne pravde, tolerancije, jednakosti i demokracije.