Scroll to top

Solidarnost, sloboda, ravnopravnost i pravednost – to su i vrijednosti antifašizma

Danas, 28. kolovoza 2017. godine, svečano je otvorena Ljetna škola socijaldemokracije na Velom Lošinju – edukacijski projekt namijenjen mladim socijaldemokratkinjama i socijaldemokratima u dobi od 18 do 30 godina. Program Škole održat će se od 28. kolovoza do 3. rujna 2017., a provodit će se u dvije cjeline. Prva cjelina odnosi se na plenarna predavanja po temama: Decentralizacija; Obrazovna reforma na lokalnoj razini i primjer dobre prakse; Hrvatska u međunarodnom moru odnosa; Socijaldemokratski odgovor na ekonomske razlike i krize; Tolerancija nije folirancija; Skriveni šovinizam i stvarna neravnopravnost; Uloga mladih u kreiranju društvenih vrijednosti i razvoja; Europska politika je unutarnja politika; Socijalna država kao temelj društvene pravednosti; Reci, djeluj, mijenjaj!. Predavačice i predavači su zastupnice i zastupnici u Saboru, sveučilišni profesori, predstavnice i predstavnici civilnog društva i društvene aktivistkinje i aktivisti. Za drugu cjelinu predviđene su radionice za stjecanja znanja i određenih vještina poput javnog nastupa, pregovaranja, online komunikacije, pisanja priopćenja medijima, demantija i mnogih drugih, a sve uz pomoć stručnih edukatora za pojedina područja.

Sudionice i sudionice iz različitih su dijelova Hrvatske, ali imamo i međunarodne sudionice i sudionike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ljetnu školu socijaldemokracije svečano je otvorila predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske, Biljana Gaća, uz prisustvo članova Predsjedništva SDP-a Hrvatske, međunarodnog tajnika SDP-a Hrvatske i zamjenice Župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nažalost nije mogao prisustvovati svečanom otvorenju zbog organiziranog prosvjeda „Antifašizam je moj izbor“, ali će prisustvovati svečanom zatvaranju Škole i podjeli diploma.

Sa svečanog otvaranja Forum mladih SDP-a poslao je poruku da je socijaldemokracija više nego potrebna hrvatskom društvu, da SDP treba biti jasan u promociji vrijednosti i stavova na temelju koji će izrađivati politike SDP-a. Vrijednosti poput solidarnosti, slobode, ravnopravnosti i pravednosti utkane su u antifašizam te u temelje moderne, civilizirane i demokratske Republike Hrvatske. Mi, mlade socijaldemokratkinje i socijaldemokrati, i dalje ćemo biti na braniku tih vrijednosti koje treba prilagoditi potrebama društva i pojedinca 21. stoljeća.

Biljana Gaća

predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske