Scroll to top

Sjećanje na Ivicu Račana

U znak sjećanja i poštovanja prema prvom predsjedniku SDP-a Ivici Račanu, na četvrtu godišnjicu njegove smrti, izaslanstvo SDP-a i Foruma mladih SDP-a predvođeno  predsjednikom Stranke Zoranom Milanovićem položilo je cvijeće na grob Ivice Račana na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je u izjavi za medije kako je ostavština prvog predsjednika SDP-a i bivšeg premijera Ivice Račana konkretna i u duhovnom i u materijalnom smislu.

Na upit što smatra najvećom ostavštinom Ivice Račana, Milanović je odgovorio: “Jedno stanje duha, demokracija, autoceste. Dakle to su i neke duhovne, vrijednosne stvari kao demokracija, tolerantnost, otvorenost. S druge strane i neke materijalne stvari kao  uvođenje reda u državu, autoceste. Vrlo konkretne stvari”

Smatra kako Ivica Račan ne bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom, “rijetko tko je zadovoljan s današnjom Hrvatskom” napomenuo je Milanović i dodao: “S ovim stanjem ne može biti zadovoljan , ni on niti stotine tisuća  drugih ljudi”.

Na novinarski upit da li Hrvatskoj i SDP-u nedostaje političar kalibra kao što je bio Ivica Račan, Milanović je istaknuo kako Račanu dosta duguje i u ljudskom i u političkom smislu te da “takvih ljudi nikada dosta”.

Na pitanje da li je zadovoljan, kao Račanov nasljednik na čelu SDP-a, kako je ispunio neke zadatke koje je Račan postavio, Milanović je rekao: “Surađivali smo dobro, neke važne stvari sam od njega naučio. Izabran sam demokratski, mi nemamo sustav nasljeđivanja kao neke druge stranke. Jesam li zadovoljan? To će ocijeniti birači. Oni su najvažniji”.