Scroll to top

Sara Pentek: Velik problem je nevrednovanje studentskog rada kao radnog iskustva

Forum mladih SDP Hrvatske je već iskazao nezadovoljstvo dosadašnjim mjerama Vlade RH u pogledu studentskog standarda i naglasio velik problem studentskog smještaja i studentskog rada, posebice u kontekstu velike inflacije u Hrvatskoj. No, osim kritika, Forum mladih SDP-a je u Zagrebu, Splitu i Rijeci predstavio prijedloge konkretnih mjera koje se tiču gorućeg problema studentskog smještaja, ali i neadekvatnog prijedloga promjene limita studentske zarade. Naime, ne slažemo se s prijedlogom Vlade, koji još uopćeni nije ni usvojen, da se poveća limit dozvoljenog prihoda studenata u kontekstu zadržavanja porezne olakšice s postojećih 15 000 kuna na 24 000 kuna. Naš prijedlog je da taj iznos bude 36 000 kuna jer prema podatcima Državnog zavoda za statistiku prag rizika od siromaštva jest oko 36 000 kuna. Studentski rad, odnosno obavljanje studentskih poslova u Hrvatskoj je izuzetno važna tema za naše studentice i studente, a mi kao socijaldemokratkinje i socijaldemokrati želimo vrlo jasno artikulirati važnost unaprjeđenja trenutnog sustava. S tim ciljem formirali smo posebnu radnu skupinu za studentski rad na čijem je čelu Sara Pentek, članica Foruma mladih SDP Krapinsko-zagorske županije i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koja će predlagati konkretne prijedloge za reformu sadašnjeg sustava.

1. Sara, nedavno si imenovana za voditeljicu radne skupine Foruma mladih SDP-a za studentski rad. Od kud motivacija za takvim angažmanom?

Rad i radništvo srž je i ključni element političkog djelovanja SDP-a pa tako i Foruma mladih te smatram izuzetno važno da mi kao politička opcija imamo jasan stav, ali i jasne politike koje obuhvaćaju studentice i studente koji obavljaju studentske poslove. Studentski rad, ili kako je to zakonom definirano obavljanje studentskih poslova, je nešto s čim se gotovo svaki student ili studentica susreo tijekom studiranja pa tako i ja osobno. Uz to, studiram na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te i nekako sa stručne, ali i praktične strane sagledavam ovu problematiku i uviđam da postoji prostor za napredak.

2. Studentski rad postoji već dulje vrijeme, no mnogi se bune u vezi njegove regulative i smatraju da se to može bolje urediti. Gdje vidiš najveće nedostatke?

Meni je drago prije svega što su određeni pomaci u pogledu studentskog rada napravljeni, posebice u pogledu prihvaćanje inicijative Foruma mladih o uvođenju minimalne satnice i digitalizacije rada studentskih centara. No, ostaje čitav niz problema poput primjerice u nedostatku još uvijek adekvatnog kontinuiranog nadzora studentskog rada kao takvog što dovodi do toga da i dalje svjedočimo iskorištavanju postojeće regulative. Isto tako, velik problem jest ne postojanje jasnog vrednovanja studentskog rada kao relevantnog radnog iskustva što bi studenticama i studentima uvelike pomoglo u daljnjem snalaženju na tržištu rada nakon završetka studija. Također, zadnji potezi oko povećanje limita godišnje zarade u kontekstu zadržavanja porezne olakšice pokazuje kako Vlada uopće nije svjesna situacije u kojoj se studenti nalaze i kako je povećanje minimalne satnice utjecalo na tu zaradu. Zato smo mi kao Forum mladih SDP-a predložili da limit godišnje zarade bude 36 000 kuna što je minimalno koliko prema Državnom zavodu za statistiku osoba treba imati primanja godišnje da ne bi bila u riziku od siromaštva.

4. Možeš li ukratko opisati kakav profil osoba očekuješ u radnoj skupini?

Tematika studentskog rada je nešto što se dotiče velikog broja mladih ljudi koji su se u praksi s tim susreli. Stoga, vjerujem da je ova problematika važna svim mladima, a posebice aktualnim studenticama i studentima i upravo zato očekujem da će se javiti motivirani mladi koji svojim idejama mogu još snažnije doprinijeti kreiranju politika za poboljšanje studentskog rada u Hrvatskoj.

5. Koji će biti tvoji prvi koraci kao voditeljice radne skupine za studentski rad?

Prije svega, ubrzo ću sazvati prvi sastanak radne skupine za studentski rad na kojoj ćemo dogovoriti nadolazeće aktivnosti. Cilj mi je da konačno u Hrvatskoj otvorimo kvalitetnu raspravu o konceptu studentskog rada i da zajedno predložimo konkretne ideje koje će doprinijeti osnaživanju studentica i studenata koji obavljaju studentske poslove. U tom kontekstu, jedan od prvih prijedloga će biti zajednički rad s vodstvom Foruma mladih SDP-a i Klubom zastupnika SDP-a na prijedlogu amandmana u Hrvatskom saboru na Zakon o porezu na dohodak. Predložit ćemo da studentice i studenti mogu zaraditi 36 000 kuna umjesto 15 000 kuna u kontekstu zadržavanja porezne olakšice – dakle, ono što SDP i Forum mladih komuniciraju sad već neko vrijeme. Isto tako, cilj mi je da dobro analiziramo Zakon o obavljanju studentskih poslova, da raspravimo sa studenticama i studentima te u konačnici predložimo konkretne prijedloge promjena.