Scroll to top

PREGRADSKI FORUM MLADIH SDP-a OBILJEŽIO SVJETSKI DAN RUŽIČASTIH MAJICA

unnamedU srijedu, 25.02.2015. članice i članovi Foruma mladih SDP-a Pregrade uključili su se u akciju “Dan ružičastih majica”. U Hrvatskoj se već 2. godine za redom posljednje srijede u veljači obilježava “Pink Shirt Day” ili “Dan ružičastih majica”. Cilj akcije je obilježiti Anti-bulling day koji se obilježava u cijelom svijetu u svrhu prevencije nasilja među vršnjacima. Na taj dan učenik u Kanadi u jednoj školi došao je u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i zbog toga je bio žrtva vršnjačkoga nasilja. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika škole Nova Scotia David Shepherd i Travis Price također su odjenuli ružičaste majice i njihov prosvjed protiv nasilja postao je globalan.

Istraživanja govore kako je danas svako četvrto dijete žrtva nasilja! Jedna od najčešćih i najsnažnijih posljedica vršnjačkog nasilja je gubitak samopoštovanja, odnosno osjećaj manje vrijednosti i samokritičnost. Podrška prijatelja, obitelji, šire okoline i pravovremeno zaustavljanje nasilja mogu značajno doprinijeti  ublažavanju ili čak potpunom izbjegavanju moguće slike svijeta žrtava kakvu pružaju istraživanja. Svatko od nas na svoj način može doprinijeti sretnijem i mirnijem odrastanju djece i mladih.

CEPN, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Na njihovi inicijativu velik broj saborskih zastupnika, tog se dana u medijima pojavi noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.