Scroll to top

Predstavljanje “Iskre” u Međimurskoj županiji

U petak, 13. veljače, Forum mladih SDP-a Međimurske županije ugostio je stranačke kolege iz Zagreba, uključujući i Nenada Livuna, predsjednika Foruma mladih na državnoj razini.
Tema sastanka bila je predstavljanje “Iskre”, dijela zagrebačkog Foruma mladih koji smatra da bi SDP trebao radikalizirati svoju politiku i u koalicijskim partnerima tražiti stranke progresivne, a ne liberalne ljevice. Potaknuti nedavnim zbivanjima na hrvatskoj političkoj sceni, odlučili su proširiti svoj utjecaj van Zagreba, kako bi u ključnom trenutku mogli izvršiti nužan demokratski pritisak u stranci.
U prostorijama zgrade Scheier, 40-ak prisutnih “forumaša” dotaklo se trenutnih zbivanja u Hrvatskoj i svijetu, ali i lekcija koje možemo naučiti iz prošlosti. Nekad, socijaldemokracija je oblikovala srž zapadnoeuropske politike, no u zadnje vrijeme njeno odustajanje od nekih svojih temeljnih načela stvorilo je ideološki vakuum. Ovaj vakuum se upotpunjava novim strankama koje svojim zahtjevima podsjećaju na tu “staru” zapadnoeuropsku socijaldemokraciju, poput Syrize u Grčkoj, ili mnoštva novih pojava u Hrvatskoj – od ORaHa i Živog zida do Radničke fronte.
Pripadnici “Iskre” smatraju da su prilike za uspjehom progresivne ljevice u Hrvatskoj još nedovoljno zrele, ali kada bi se snažna stranka poput SDP-a pomakla lijevije od centra, mogla bi pomoći da ubrza dolazak takve politike. Nedavni porast ratinga SDP-a uslijed blage radikalizacije politike (oprost dugova i mjera “Novi početak”), neovisno o stvarnom učinku te mjere sigurno pokazuje jednu stvar – čak bi i biračko tijelo SDP-a mnogo radije u SDP-u vidjelo radikaliziraniju, manje centralnu opciju. U tom smislu, članovi citiraju Antuna Vujića: “Politika se mora radikalizirati utoliko koliko su se radikalizirale društvene prilike.”
Sastanak je trajao prekratko za ovako široku temu, no mnoštvo zainteresiranih je dobar znak da će se lijeva struja SDP-a skoro proširiti i na mladi stranački kadar SDP-a Međimurja.

[justified_image_grid ids=6606,6605,6604,6603]