Scroll to top

Polaganje vijenca narodnom heroju Rudolfu Perešinu

Prošle subote, 07.svibnja, 2011. gornjostubičke Forumašice i Forumaši obilježili su 16. godišnjicu smrti, vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, heroja domovinskog rata, Rudolfa Perešina, položivši mu vijenac ispred spomenika u rodnoj mu Gornjoj Stubici.

Rudolf Perešin nije samo gornjostubički heroj, već heroj svih Hrvata. Dvadesetpetog dana listopada 1991. godine,  Rudi je, kao pilot tadašnje JNA, nadzirao povlačenje istoimene vojske iz Slovenije. Nije ni trenutka razmišljao te je MiG-om 21 uletio je u zračni prostor Austrije te prizemljio svoj MiG-21 na aerodrom nedaleko Klagenfurta. Sletjevši, rekao je: „Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!“ Tim činom i tim riječima, zadao je težak udarac agresorima, a istodobno podigao snagu Hrvata. Za spomenuti je da je taj događaj pratio cijeli svijet.

Vrativši se nakon par dana u Hrvatsku, Rudi je pokazao svoju skromnost, odgovorivši novinaru koji ga je pitao smatra li se herojem: „Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće ni čuti.“

U operaciji „BLJESAK“, 02.svibnja, 1995. izvršavajući u jutarnjim satima borbenu zadaću kod Stare Gradiške, njegov MiG pogađaju neprijatelji te se Rudi katapultira i prizemljuje na neprijateljsko tlo. Što se tada zbilo sa našim Rudijem i kako je neprijatelj postupao s njim, ne zna se. Samo znamo da su njegovi posmrtni ostaci vraćeni 1997. godine te je iste te godine i sahranjen na Mirogojskom groblju.

Godine 2004., 24.lipnja, u Gornjoj Stubici otvoren je spomen park „Rudolf Perešin“ gdje se nalazi njegova bista te konzervirani MiG-21. Želja je da si iz Klagenfurta vrati MiG-21 kojim je Rudi prebjegao na austrijsko tlo. Za spomenuti je da zrakoplovna škola u Velikoj Gorici nosi njegovo ime, kao i atletski klub u Gornjoj Stubici. Rudi je odlikovan najvišim činovima RH.