Scroll to top

Pismo podrške Foruma mladih SDP Hrvatske povodom 10. povorke ponosa – Zagreb Pride

Dragi prijatelji i prijateljice,

Forum mladih SDP-a Hrvatske čestita vam deseti rođendan vaše hrabre i neumorne borbe za ostvarenje vaših prava u Paradi ponosa.

Prije svega želimo vam još jednom istaknuti kako podržavamo zahtjeve LGBT zajednice i vjerujemo da ćete ta svoja temeljna prava uspjeti i ostvariti.

Nažalost, ne možemo se u ovom pismu podrške ne osvrnuti na kulminaciju nasilja koja se dogodila prošlog tjedna na ulicama Splita. Nemoguće je razumjeti razloge tolikoj mržnji i nasilju koje se dogodilo, ali vjerujemo da velik dio odgovornosti za to leži u našem obrazovnom sustavu koji, čini se, ignorira sve što je različito. Nažalost, to ne možemo reći i za velik broj obrazovanih ili, što je paradoks, onih koji bi prvi trebali propovijedati nenasilje i ljubav, koji su su svojim izjavama prije i poslije održavanja splitske Povorke Ponosa osudili vaše okupljanje ili na bilo koji način podržali nasilje koje se dogodilo. Iako je velikim dijelom osuda javnosti izostala, nadamo se da ćete pravdu izboriti sudskim putem, te se time izboriti i za sve nas i naša Ustavom zajamčena prava.  Ohrabruje činjenica da vam se u vašem aktivizmu svakoga dana pridružuje sve više ljudi na što smo ponosni i što nam daje nadu u bolju budućnost.

Svjesni smo da ukorijenjene društvene predrasude ruše Vašu borbu i da se manipulira sintagmom prava na izbor kako bi se krivica pronašla u Vama, a nikako u onima koji šire netoleranciju, nasilje, omalovažavanje, ismijavanje i ignoriranje. Vama pravi izbor nikada nije dan! Ipak, po nama,  vi ste ipak iskoristili svoje pravo na izbor, a to je ŽIVJETI HRABRO! Budite ponosni na ono što jeste!

Kao i svake godine, velik broj naših članova pridružit će se Povorci ponosa, te vam i na taj način pružiti podršku.

Bez skrivanja, s borbom na svakom koraku, s pomicanjem granica! Vidimo se u Povorci!

Arijana Lekić- Fridrih
Potpredsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske