Scroll to top

Održana Ljetna škola socijaldemokracije 2022. godine

U razdoblju do 1.9. do 4.9.2022. u Lovranu održan je edukacijski projekt pod nazivom “Ljetna škola socijaldemokracije”. Edukacije je namijenjena mladima u dobi od 18 do 30 godina.

Na otvorenju Ljetne škole socijaldemokracije sudionike su pozdravili Lovro Lukavečki, predsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske, Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Hrvatske, Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije, Tijana Defar iz Regionalnog ureda Friedrich Ebert Stiftung u Zagrebu i Vivien Costanzo iz SPD Hessen.

Prvi dan Ljetne škole sudionici su sudjelovali u panel raspravi “Mladi i SDP” koju je moderirala članica predsjedništva Foruma mladih SDP Rea Andrijašević, a panelisti su bili: Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Kosta Bovan (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), Duje Kovačić (novinar Srednja.hr i influencer), Valentina Mezdić (CTA komunikacije) i Vivien Costanzo (SPD Hessen).

Drugi dan Ljetne škole socijaldemokracije bio je ispunjen odličnim radionicama i predavanjima. Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva i član predsjedništva SDP-a Hrvatske govorio je o stambenim politikama, Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a i Sonja Schirmbeck, direktorica Regionalnog ureda Friedrich Ebert Stiftung govorile su o socio-ekonomskoj transformaciji te Danica Juričić, PR komunikacijska savjetnica, Bartol Šimunić, pročelnik Ureda predsjednika i Damjan Zrim održali su predavanje “Kako napraviti uspješnu kampanju?”. U konačnici Velibor Mačkić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i savjetnik predsjednika za ekonomiju održao je predavanje na temu “Političke ideje i ekonomska politika – četiri različita pogleda”.

U trećem danu ljetne škole socijaldemokracije razgovarali smo o temama koje ćemo posebno naglašavati u narednom razdoblju poput studentskog rada i zdravstvenom odgoju, ali i o participativnom budžetiranju i Zapadnom Balkanu. Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke pričali su o participativnom budžetiranju, Viktor Gotovac, predsjednik Gradske organizacije SDP Zagreb i profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu održao je predavanje i radionicu na temu studentskog rada, Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose održala je interaktivno predavanje na temu “Zapadni Balkan i Europska unija” te u konačnici Željko Jovanović, bivši ministar znanosti i obrazovanja održao je predavanje na temu zdravstvenog odgoja.

Ljetnu školu socijaldemokracije 2022. završili smo debatama grupa koje su se natjecale u simuliranim lokalnim izborima i podjelom diploma. Mentori grupa bili su: Danica Juričić, PR komunikacijska savjetnica, Jasenka Aguštan Pentek, gradonačelnica Grada Zlatara, Luka Zrinski, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Skupštini Varaždinske županije i Ivana Prica, članica Gradskog vijeća Grada Rijeke.