Scroll to top

Obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi

U četvrtak 14. lipnja članovi Foruma mladih SDP-a Đakovo u suradnji s Gradskom organizacijom Crvenog križa obilježili su Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi akcionizmom pod naslovom “Svaki darivatelj krvi je heroj”. Akcionizam se održao na đakovačkom Korzu u vremenu od 12 do 14 sati, na kojemu smo građanima Đakova podijelili edukativne letke o dobrovoljnom darivanju krvi te pozvali sve građane na akciju dobrovoljnog darivanja krvi Crvenog križa Đakovo koja se održala u petak, 15. lipnja u vremenu od 9 do 12 sati.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. U mnogim zemljama, potražnja nadmašuje ponudu, te su stoga službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost.

Danas su u 62 zemlje svijeta nacionalne zalihe krvi prikupljene od dobrovoljnih darivatelja krvi. Ali u 40 zemalja još uvijek se ovisi o obiteljskom darivanju krvi i plaćenim darivateljima krvi i manje od 25% doza krvi prikupi se od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2012. godine je “Svaki darivatelj krvi je heroj” čime se želi naglasiti da svatko od nas darivanjem krvi može biti heroj. Odavanjem priznanja samozatajnim i neopjevanim junacima koji svakodnevno darivanjem krvi spašavaju živote, sloganom se također želi potaknuti više ljudi diljem svijeta na dobrovoljno i redovito darivanje krvi.

Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi i otkrijte najbolji dio sebe!