Scroll to top

Nikolina Šaponja: Ne trebamo se bojati novih platformi, već ih trebamo maksimalno koristiti

Forum mladih SDP-a Hrvatske intenzivirao je u posljednje vrijeme svoje aktivnosti te zajedno sa SDP-om Hrvatske nastoji što jasnije komunicirati politike i prijedloge za koje se zalaže. Naravno, komunikacija s mladima je ponekad zahtjevnija i pretpostavlja prilagodbu poruka kako bi shvatili što radimo i što im poručujemo. Zbog opsega aktivnosti i bolje organizacije rada Forum mladih SDP-a imenovao je na Glavnom odboru novu Glasnogovornicu Foruma mladih SDP-a Nikolinu Šaponju. Nikolina je studentica Pravnog fakulteta u Rijeci i članica Savjeta mladih Grada Rijeke koja ima bogato iskustvo u kampanjama i upravljanju komunikacijama. Razgovarali smo s Nikolinom o tome kako vidi komunikaciju Foruma.

1. Izabrana si za Glasnogovornicu, novu funkciju unutar Foruma mladih SDP-a, koja je tvoja motivacija da se angažiraš u tom pogledu?

Motivirala me je želja da se angažiram u tom pogledu i doprinesem u radu na prepoznatljivosti Foruma mladih SDP-a Hrvatske. Iznimno sam aktivna na lokalnoj razini u Rijeci, a želja mi je da svoje dosadašnje iskustvo u radu Savjeta mladih Grada Rijeke te na drugim aktivnostima i projektima iskoristim kako bi poboljšala komunikaciju i vodljivost Foruma mladih. Sviđa mi se entuzijazam i ideje novog vodstva Foruma i zato sam se odlučila angažirati na poziv predsjednika.

2. Koje je tvoje dosadašnje iskustvo u pogledu komunikacija?

Smatram da sa svojih 23 godine imam dosta iskustva u radu s ljudima. Do sada sam stekla iskustvo u pogledu PR-a i komunikacija radeći na različitim stranačkim projektima i aktivnostima, ali isto tako radeći u turizmu, modelingu, ali i već navedenom angažmanu kroz Savjet mladih. Zasigurno najznačajnije iskustvo stekla sam sudjelujući u kampanji za lokalne izbore našeg SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića. Kroz tu kampanju uključili smo velik broj mladih, zajedno smo sudjelovali u različitim aktivnostima i aktivno pomagali u komunikaciji s građanima i upoznavali ih s programom.

3. Misliš li da SDP i Forum mladih dovoljno dobro komuniciraju prema javnosti?

Uvijek može bolje. Vidim značajne promjene u pogledu intenzivnije komunikacije s građanima putem društvenih mreža što je zasigurno dobar smjer koji treba samo poboljšavati. Mladi velik dio svog života provode na društvenim mrežama i naš zadatak je da prepoznamo najbolje načine ali i detektiramo ključne platforme kako bismo što bolje doprijeli do njih. Naravno, za sve je potrebno vrijeme i ništa ne možemo postići preko noći, ali trebamo biti uporni i pratiti trendove kako nas vrijeme ne bi pregazilo.

4. Na što namjeravaš staviti najveći naglasak u svojem radu?

Najveći naglasak želim staviti na intenziviranje komunikacije Foruma mladih SDP-a na društvenim mrežama i u tom pogledu moram naglasiti da su učinjeni značajni pomaci. Trenutno intenzivno komuniciram s vodstvom Foruma kako bismo osmislili jasnu strategiju i učinili dodatne iskorake u tom pogledu.

5. Namjeravaš li u budućnosti okupiti tim za komunikaciju?

Ukoliko bude dovoljan broj forumaša zainteresiran, otvorena sam za to da se oformi tim za komunikaciju. Iznimno me veseli što gotovo svakodnevno primjećujem sve veći interes mladih za uključenje u aktivnosti Foruma mladih pa tako i aktivnosti koje su vezane uz komunikaciju i povećanje vidljivosti Foruma. U tom kontekstu svoju novu ulogu vidim kao velik izazov, ali meni osobno i veliko zadovoljstvo.

6. Koje su po tebi glavne smjernice u komunikacijskoj strategiji?

Glavne komunikacijske strategije su buđenje svijesti preostalih članova foruma, a i onih koji to nisu, o glavnim problemima koje muče mlade, s pomno odabranim i  ključnim porukama (točno ciljane publike). S obzirom da su već utvrđeni komunikacijski alati sukladno ciljanoj publici, a to su naši mladi, potrebno je pronaći adekvatan način za zaprimanje povratne poruke i djelovanje na temelju njih.

7. Kojim kanalima i na koji način misliš da treba doći do ciljane publike FM?

Mislim da se do sada već vidjelo da se ja usmjeravam na komunikaciju putem društvenih mreža koja se zapravo i pokazala kao jedan od najboljih načina komunikacije s mladim ljudima. U tom kontekstu jedan od ciljeva je definitivno kreiranje profila na novoj mega popularnoj društvenoj mreži Tik-Tok. Ne trebamo se bojati novih platformi, već upravo suprotno, trebamo ih maksimalno koristiti kako bi došli do što šireg bazena mladih ljudi. No, isto tako, voljela bih da se ne zaboravi ni onaj tradicionalni način komunikacije putem primjerice press konferencija i tradicionalnih medija. Takvi tradicionalni kanali i dalje su prisutni, njihov značaj možda opada među mlađom populacijom, ali i dalje omogućuju da dopremo do određenog dijela mladih. Naravno, važno je prilagođavati sadržaj i poruke kanalima putem kojih komuniciramo i na to treba staviti naglasak.  

8. Gdje se vidiš za 10 godina ?10. Poruka za kraj ?

10 godina je relativno dug period. Nisam tip osobe koji se sada zamišlja negdje, mislim da je život nepredvidiv i da nas može odvesti puno dalje nego što se mi sada i možemo zamisliti. Sada u ovom trenutku u ovoj poziciji želim dati maksimum kako bi doista mijenjala stvari u svojoj županiji i svojoj državi. Samo treba ostati optimističan i ustrajan, a trud i rad se uvijek isplate. Još jednom se zahvaljujem na izraženom povjerenju i pozivam sve mlade ljude da nam se pridruže u borbi za bolje i pravednije društvo.