Scroll to top

Mršić: Ako HDZ ostane na vlasti od države će nam ostati himna i zastava

FM SDP-a Koprivničko – križevačke županije organizirao je edukativni kamp za forumaše od 26.08. do 28.08 u Lovačkom domu Jelen u Đurđevcu. Na kampu se okupilo šezdesetak forumaša iz pretežito svih krajeva Hrvatske, no najveći dio je ipak bio s područja 2.izborne jedinice jer je kamp istodobno poslužio kao i priprema i trening za rad u kampanji za parlamentarne izbore. Kvalitetu kampa su značajno podigli i predavači, jer se u radionocima forumašima priključili saborski zastupnici SDP-a Zvonimir Mršić koji je ujedno bio i moderator svih predavanja, Mirela Holy, Marija Lugarić, Daniel Mondekar kao i zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Valja još dodati da su u radu kampa sudjelovali i potpredsjednik FM SDP-a Hrvatske Ivan Bašić i glavni tajnik FM SDP-a Marko Krička.

Službeni dio kampa je počeo u subotu predavanjem Mirele Holy koja je govorila o dosadašnjim promašajima u energetskoj politici ove sadašnje HDZ-ove i HSS-ove vlade te o SDP-ovoj strategiji koju će koristiti nakon izbora koja će se više okrenuti prema obnovljivim izvorima energije i tzv. zelenoj energetici. Tom strategijom SDP očekuje da će stvoriti 20000 novih radnih mjesta samo na poslovima koji su vezani uz zelenu energetiku. Zvonimir Mršić je dodao da navodni veliki uspjeh Jadranke Kosor koji se tiče dolaska Angele Merkel ipak nažalost ima i drugu stranu, a to je ponovno aktualiziranje TE Plomin gdje se neće koristiti niti hrvatska tehnologija, niti hrvatsko znanje već samo ruke za onaj šljakerski posao. Prokomentirao je i paradoks da kod šibenika koristimo vjetroelektrane koje dolaze iz Njemačke dok naš Končar takve iste ne uspijeva prodati.

Nakon ručka uslijedilo je predavanje Zvonimira Mršića kojemu su kratki uvod dali gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, predsjednik SDP-a KC-KŽ Darko Ledinski, predsejdnik SDP-a BBŽ Vedran Babić, te koodinatori za pojedine dijelove 2.izborne jedinice Petar Tanić i Vesna Bičak. Mršić je govorio o potrebi animiranja ljudi da izađu na izbore i da preuzmu odgovornost za stvaranje nove i bolje Hrvatske. Konstatirao je da je prisutna apatija među biračima zbog HDZ-ove strategije stvaranja dojma da su svi političari isti. No, dodao je da je upravo na SDP-u zadatak da to promjeni i da pokaže da nisu svi političari isti i da postoje političari koji su voljni i sposobni raditi za opće dobro a ne gledati svoj osobni probitak kao što je primjer sa današnjom vladom. Na kraju svog izlaganja je dodao da ne možem zamisliti Hrvatsku u kojoj na slijedećim izborima neće pobijediti SDP jer će to značiti da će od Hrvatske ostati samo himna i zastava jer će sve drugo biti rasprodano za namirivanje privatnih interesa HDZ-a i HSS-a.

Josip Juratović je u svom predavanju dao jedan pogled na Hrvatsku iz vanjskog kuta. Pričao je koliko nam je još potrebno promjena da bismo mogli biti jedna kvalitetna i sposobna članica EU zone. Također se u svom obraćanju dotaknuo i teme o sadašnjo svjetskoj gospodarskoj krizi, ali isto tako i o ulozi socijaldemokracije i traženju načina za prevaladavanje te krize.

Na kraju radnog dijela u subotu Marija Lugarić je održala predavanje na temu korištenja interneta u kampanji. Pokazala je brojna istraživanja koja se tiču važnosti medija i korištenja medija. No, isto tako je podijelila i brojne savjete kako najbolje koristiti prednosti koje nudi Internet i društvene mreže poglavito kad se tiču rada u određenoj političkoj kampanji.

U nedjelju ujutro je održano i posljednje predavanje na temu EU fondova koje je vodio Daniel Mondekar. Mondekar se dotaknuo brojnih mogućnosti koje pruža pristupanje ujedinjenoj Europi, ali je dodao da Hrvatska nažalost nije iskoristila sve ono što je mogla te da se tu krije velika prigoda za novu vladu za koju vjeruje da će biti SDP-ova.