Scroll to top

Mladi SDP-ovci u Loborgradu

30FM SDP KZŽ jesen je započeo radno u humanitarnom karakteru. Mladi esdepeovci su u subotu, prvog dana listopada posjetili Loborgrad – dom za psihički bolesne odrasle osobe i proveli vrijeme sa štićenicima te ustanove u kreativnom prijepodnevu.

Štićenici ustanove su vrlo često stigmatizirana skupina korisnika sustave socijalne skrbi i veoma je bitno druženje s njima kako bi razbili predrasude koje često postoje. Forumaši su zajedno sa korisnicima izradili crteže koje će izložiti, a donacije od kupnje istih darovati Loborgradu. Osim kreativnih ideja forumaši su se družili se sa štićenicima te saznali njihove poteškoće koji trebaju biti izazov svima nama. Gospodarska kriza nije zaobišla ni Loborgrad, štićenici se žale na nedostatak materijala za radnu terapiju, premale mirovine i socijalne pomoći. Stručno osoblje koje se trudi da ih osamostali za normalan život, koji i zaslužuju, radi to veoma vrijedno radeći na raznim projektima kao što je organizirano samostalno stanovanje korisnika kojem je cilj što više ih osamostaliti i integrirati u zajednicu.

” Psihijatrijski bolesnici često bivaju diskriminirani i marginalizirani, te od društva, ali od mjerodavnih institucija. Na nama je da pomognemo štićenicima takvih institucija, da empatiziramo s njima, te da širimo svijest o razbijanju predrasuda o psihijatrijskim bolesnicima.  ” –  poručuju zagorski forumaši.