Scroll to top

Minuta šutnje za medije

Forum Mladih SDP-a Zagreba je danas na Trgu bana Josipa Jelačića održao akciju pod imenom „Minuta šutnje za medije“ kojom su na ironičan način prezentirali konferencije za novinare Vlade RH.

Aktivisti su izveli mali performans tako što su tijekom cijele akcije imali zalijepljene flastere preko usta. Naša „Jadranka Kosor“ je na „konferenciji“ predstavljala  „uspjehe“ svoje vlade, a novinare koji su se javljali kako bi postavili pitanja, potpuno je ignorirala.

Na ovaj akcionizam nas je potaknulo izvješće o slobodi medija američke nevladine udruge Freedom House, u kojem je Hrvatska smještena na 96. mjesto.  Nešto bolje je Hrvatska plasirana prema izvješću „Reportera bez granica“, gdje se nalazimo na 62. mjestu kojeg dijelimo sa Bocvanom.

Razumijemo kako je ekonomska kriza zahvatila medije i kako pad tiraže od 30% zahtijeva određene uštede poput smanjenja plaća ili onog najgoreg, otkaze. Međutim. to je dovelo do smanjenja materijalnih i profesionalnih prava što pokazuje koliko su novinari nezaštićeni u obavljanju svog posla.

Upravo ta slaba pozicija i nesigurnost posla plodno je tlo za autocenzuru,  cenzuru i pritiske od strane politike i velikih korporacija. Senzacionalizam, žutilo, cenzura i autocenzura u medijima posljedica su stanja cjelokupnog društva.

Na kraju, ne zaboravimo kako je bivši glasnogovornik Vlade RH potvrdio USKOK-u da su Ivo Sanader i HDZ plaćali Osječku televiziju i Hrvatski list.