Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

MINISTRICA MURGANIĆ MORA PODNIJETI OSTAVKU, A PREMIJERU PRINOSIMO POZORNOSTI NJEZINU SKANDALOZNU IZJAVU

Obraćamo se javnosti zbog sramotne i skandalozne izjave koju je ministrica Murganić dala 11. siječnja 2018. kada je bila upitana o procesima i odnosima u obitelji koji su teško narušeni zbog obiteljskog nasilja, a čiji je počinitelj član Hrvatske demokratske zajednice i župan Požeško-slavonske županije. Da vas podsjetimo, radi se o slučaju obiteljskog nasilja župana Alojza Tomaševića koji je, kako navodi DORH, svoju suprugu “udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu“. Naime, kao osoba na čelu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, gospođa Murganić upitana je da s javnosti podijeli svoj stav vezano uz prethodno opisani slučaj te je izjavila sljedeće: “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”. S obzirom na tu izjavu, osjetili smo odgovornost i potrebu da se obratimo javnosti, Ministrici i premijeru Andreju Plenkoviću.

Poštovana ministrice Murganić,

prvo bismo izrazili zabrinutost, šok i ljutnju zbog Vaše neprikladne i omalovažavajuće izjave. Naime, kao čelnica resora demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vi biste trebali znati ponešto o nevjerojatnoj statistici i rastućem problemu obiteljskog nasilja, a koje je najčešće usmjereno prema partnericama i suprugama (od 19 ubojstava i teških ubojstava među bliskim osobama u 2016. godini njih 15 bile su žene – čak 78 posto). No, iz Vaših dosadašnjih izjava možemo zaključiti da, ne samo da niste upoznati s tom statistikom, nego ne razumijete problematiku i dubinu problema samog obiteljskog nasilja te njegovih posljedica. Naime, voljeli bismo da Vašu izjavu možemo pripisati nepromišljenosti, no nakon posljednjih mjeseci i već nekolicine sličnih izjava, jednostavno moramo zaključiti kako se uistinu ne radi o omašci ili nepromišljenosti već o eklatantnoj nespremnosti za obavljanje funkcije na kojoj trenutno jeste. To je vrlo opasno, za sve dijelove društva, a posebno za one najranjivije koje biste Vi trebali štititi. Nije prvi put da hrvatsku javnost šokirate neprofesionalnim istupima koji su nedostojni te funkcije, a kada se takvi zaredaju, naša je odgovornost kao mladih građanki i građana Republike Hrvatske da od Vas zatražimo da istu funkciju napustite. Vaše javne izjave kasnije nevješto ispravljate priopćenjima koja uopće nisu u skladu s Vašim prvotnim izjavama i tako neuspješno pokušavate popraviti skandalozne izjave. Uistinu, ako u opisu djelokruga Vašeg Ministarstva stoji da (između ostalog): Ministarstvo obavlja upravne i stručne poslove savjetovanja koji se odnose na: brak i bračne odnose te posebnu zaštitu obitelji u kojima su narušeni međusobni odnosi….“ pa potom „… poticanje odgovornog roditeljstva, uzdržavanja i skrbi o članovima obitelji“ te naposljetku i „…poticanje i osnivanje savjetovališta za… žrtve obiteljskog nasilja…“, pitamo Vas kako je moguće da nakon Vašeg javnog iskazivanja stava koji je u potpunosti suprotan takvim načelima i dalje obnašate ovu dužnost? Jedini ispravan i društveno odgovoran korak koji Vam predstoji jest da podnesete ostavku uz javnu ispriku građankama i građanima koje ste ovime uvrijedili, a posebice svoju ispriku usmjerite prema onih 15 000 žena – koliko godišnje u RH doživi nasilje od njima bliskih osoba. I za kraj, nije sramota ne znati i ne razumjeti određene društvene probleme, ali sramotno i opasno je upravljati sustavom koji je zadužen za njihovo rješavanje, a pritom zanijekati potrebu za tim istim rješenjima.

Poštovani premijeru Plenkoviću,

nije ovo prvi put da Vas hrvatska javnost poziva da promislite o osobi koja je na čelu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike pa vjerujemo kako Vam ni ovo obraćanje neće biti iznenađenje. Šokirani i zabrinuti zbog činjenice da još uvijek nismo čuli Vašu reakciju na ovu situaciju i izjavu, zaključili smo da je moguće da ovaj konkretan slučaj još nije prinesen Vašoj pozornosti. Naime, ono što je važno prinijeti Vašoj pozornosti jest da na čelu resora zaduženog za, između ostalog, zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, imate osobu koja tu potrebu, djelatnost, a i sam problem obiteljskog nasilja, ne razumije. Ne samo da ne razumije već minorizira potrebu za infrastrukturom i sustavom zaštite žrtava, a ujedno im poručuje da se u obiteljske odnose neće miješati, ma koliko god puta bivale pretučene, krvave, zlostavljanje, omalovažavane. Osim toga, važno je da Vam pozornost uhvati činjenica da takvi izrečeni stavovi nisu u skladu s vrijednostima, djelokrugom i dužnostima tog Ministarstva što bi značilo da Ministrica ne obavlja svoj posao i/ili ne zna koji joj je posao. A strahujemo kako se radi o objema stvarima. Međutim, koliko god Ministrica loše i neprofesionalno obavljala svoj posao, Vi svoj obavljate još lošije. Ne preuzimajući odgovornost i ne poduzimajući potrebne korak za razrješenje Ministrice, prihvaćate i valorizirate stav Ministrice kao stav Vlade RH: „Tako vam je to u braku!“. Nije, poštovani Premijeru! Tako je to u nasilničkim odnosima, u odnosima prožetim strahom, agresijom i bojazni za vlastiti život, a jedna je od temeljnih dužnosti države da štiti svoje građanke i građane. Vi ste to propustili učiniti već jednom, kada ste se oglušili na molbe i poziv za pomoć gospođe Tomašević. Nemojte to učiniti opet, smijenite neprofesionalnu i nesposobnu Ministricu, ratificirajte Istanbulsku konvenciju i zaštitite živote i dostojanstvo svih onih osoba kojima je to potrebno.

Forum mladih SDP-a Hrvatske