Scroll to top

Međunarodni dan ljudskih prava

Forum mladih gradske organizacije SDP-a Vukovar i Forum žena gradske organizacije SDP-a Vukovar je 10.12.2010. obilježio Međunarodni dan ljudski prava, akcijom pod nazivom „Svačije je pravo slobodno i mirno živjeti“. Forumašice i forumaši su sa prigodnim plakatima i jasnim porukama posebno ukazati na nasilje među mladima i sve veći broj mladih žrtava. U posljednjih nekoliko mjeseci i dana dogodila su se stravična nasilja i premlaćivanja mladih ljudi. Tome se jasno mora stati na kraj, mobilizirati javnost i učiniti sve na prevenciji, putem educiranja i upoznavanja mladih i šire javnosti sa uzrocima i posljedicama nasilja.

Za nasilje moram imati nultu toleranciju i društvu ne bi trebalo biti ništa preče od odgajanja i razvijanja kvalitetnih, pametnih i tolerantnih mladih ljudi. Smatramo da je potrebno mobilizirati javnost oko ovog problema koji nas prati već dugo, a koji se sve učestalije ponavlja, potrebno je početi sustavno educirati djecu od najranije dobi, o uzrocima i posljedicama nasilja, omogućiti što veći broj stručnjaka koji bi mogli pomoći djeci i mladima u problemima sa agresivnošću, jer batina nije iz raja izašla, a dokaz su mlade žrtve.

Pitamo se što je to što mlade ljude tjera na ovakve činove, je li odgovornost samo na roditeljima ili je takvo nasilno ponašanje ujedno i  pokazatelj da u društvu stvari ne funkcioniraju onako kako bi trebale i morale. Nasilje je najveći pokazatelj slabosti, stoga stanimo mu na kraj, sustavnim i kolektivnim djelovanjem.